Četvrtak, 16.10.2014.

12:20

Pohvale za borbu protiv korupcije

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije ocenila je da su srpske vlasti dobro izmenile propise u vezi sa korupcijom, ali da treba doneti pravosnažne presude.

Izvor: Beta

Default images

Grupa zemalja za borbu protiv korupcije GREKO (GRECO) pri Savetu Evrope ocenila je da su srpske vlasti u prethodne dve godine dobro izmenile propise u oblasti borbe protiv korupcije, ali da je potrebno obezbediti pravosnažne presude i osnažiti nadležna tela.

"GREKO čestita Srbiji na zakonskim reformama koje su prethodnih godina donete da bi se na pravi način ispunile preporuke" ovog tela, navodi se u izveštaju o propisima koji omogućavaju krivično gonjenje za korupciju.

Podseća se da je zadovoljavajući napredak u propisima o finansiranju partija zabeležen u prethodnom izveštaju 2012. i ističe se da je uprkos zakonskim izmenama korupcija i dalje veliki problem u Srbiji.

"Pokrenut je veliki broj optužnica u vezi s korupcijom, ali se mora više učiniti da se obezbede pravnosnažne presude - i to ne samo za sitnu korupciju, već i za korupciju na visokom nivou kada se pojave takvi slučajevi", navodi se u izveštaju.

Ističe se da će vreme i iskustvo pokazati da li izmene propisa omogućavaju da se korupcija i loše postupanje spreči ili su potrebna dodatna poboljšanja propisa ili primene u praksi.

"Pored toga, neophodno je da se institucijama nadležnim za borbu protiv korupcije pruže odgovarajuća sredstva i ovlašćenja za efikasno ispunjavanje zadataka", navodi se u izveštaju.

Podseća se i da se izveštaj odnosi na dve teme - krivično gonjenje za korupciju i finansiranje političkih partija, ali da je 10 preporuka u vezi s finansiranjem stranaka usvojeno već do prethodnog izveštaja o usklađenosti iz 2012. godine.

Današnji izveštaj donosi ocenu da je od pet preporuka u vezi sa krivičnim gonjenjem za korupciju u potpunosti ispunjeno četiri, dok je jedna ispunjena delimično.

Preporuke GREKO imale su za cilj da se garantuje da se svi oblici korupcije i svi učesnici obuhvate zakonom.

Konkretno, traženo je da se pod aktivnim i pasivnim podmićivanjem u javnom sektoru podrazumevaju sva dela ili propusti službenika, bez obzira da li potpadaju pod njegovu nadleznost, da se odredbama o podmićivanju u Krivičnom zakoniku eksplicitno obuhvate strani arbitri i sudije, kao i svi u privatnom sektoru.

Srbija je po preporuci GREKO takođe iz Krivičnog zakonika izbacila mogućnost da se mito vrati davaocu mita u slučaju da on prijavi korupciju pre nego što je otkrivena.

Ocenjeno je da nije u potpunosti prihvaćena preporuka o krivičnom gonjenju za dela podmićivanja i zloupotrebe uticaja u inostranstvu.

Kako se navodi, izmenama Krivičnog zakonika je omogućeno da se bez odobrenja Republičkog javnog tužioca gone dela koja su predviđena međunarodnim sporazumima i konvencijama.

Međutim, GREKO smatra da nije u potpunosti ispunjen drugi deo te preporuke o uspostavljanju nadležnosti za korupciju koju u inostranstvu počine stranci, ali uz umešanost zvaničnika međunarodnih organizacija, međunarodnih parlamentarnih skupština ili međunarodnih sudova koji imaju i srpsko državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: