Pogledajte kako majmuni reaguju na nejednakost

Izvor: N1 televizija, 06.Maj.2016, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako majmuni reaguju na nejednakost

Jedan od naučnih eksperimenata koji se tiče averzije prema društvenoj nejednakosti sproveden je pre nekoliko godina na majmunima.

Kako je utvrdila grupa naučnika predvođena Fransom de Walom, poznatim primatologom Univerziteta Ejmori, naši najbliži evolucioni preci reaguju prilično burno na nejednakost u primanjima, kada im se za isti rad, jednostavan zadatak dodavanja kamenčića, daje različita nagrada.

U prvom delu eksperimenta oba su majmuna za uspešno ispunjen >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zadatak dobijala komadić krastavca. Obojica su bila zadovoljna i ponovila su radnju 25 puta zaredom, bez ikakvih problema.

Međutim, u drugom delu eksperimenta, jedan je za zadatak dobijao krastavac, a drugi grožđe, koje je daleko atraktivnija nagrada.

Prvi kamenčić dodan je od oba majmuna - i krastavac i grožđe su pojedeni. No, kada je "zakinuti" majmun primetio da njegov kolega iz drugog boksa ponovo dobija slađu nagradu od njegove, počeo je gađati "poslodavca".

Izvor: YouTube

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.