Pogledajte: Euforija na Jelačićevom trgu, svečani doček Gotovine i Markača u 16 sati

Izvor: Blic, 16.Nov.2012, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Euforija na Jelačićevom trgu, svečani doček Gotovine i Markača u 16 sati

Građani okupljeni na glavnom zagrebačkom trgu, ali i drugim gradovima Hrvatske, popratili su burnim aplauzima današnju odluku žalbenog veća Haškog tribunala da se Ante Gotovina i Mladen Markač oslobode tačaka optužnice i puste na slobodu. Slavlje u Zagrebu u trenutku kada je proglešena presuda

Dolazak iz Haga hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su danas u Haškom tribunalu u drugostpenom i konačnom postupku oslobođeni optužnice za ratni zločin >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << počinjen nad Srbima tokom i nakon operacije Hrvatske vojske "Oluja", očekuje se u Zagrebu oko 16 sati.

Njima će na centralnom gradskom trgu u Zagrebu biti organizovan svečani doček.

U Hag su po Gotovinu i Markača avionom Vlade Hrvatske danas krenuli ministar odbrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Predrag Matić.

Jelačićevim trgom odzvanjaju povici "Ante, Ante", a okupljeni, najvećim delom veterani, mašu zastavama.

SKANDALOZNA ODLUKA: Gotovina i Markač slobodni, Oluje kao da nije bilo

Prenos su iz Haga pratili TV komentatori koji nisu mogli skinuti osmeh s lica kad su čuli obrazloženja odluke suda, ističući da su pale teze o zločinačkom poduhvatu i odgovornosti za zločine, odnosno propuštanja da se oni procesuiraju.

Na glavnom zagrebačkom Trgu Josipa bana Jelačića postavljen je video bim, a skup koji je organizovala Koordinacija vetaranskih udruženja protiče mirno.

VIDEO > Euforija u Zagrebu posle oslobađanja Gotovine i Markača:

Organizatori su ranije najavili miran i dostojanstven skup, bez političkih govora.

Okupljeni uglavnom nose zastave Hrvatske, kao i zastave svojih ratnih jedinica, neki su u ratnim uniformama, a neki su istakli slike Gotovine i Markača.

Slični skupovi organizovani su u više gradova Hrvatske.

U Zagrebu se sinoć više od 1.000 hrvatskih veterana okupilo na misi i bdenju u znak podrške hrvatskim generalima.

Okupljanje je počelo na zagrebačkom groblju Mirogoj gde su zapaljene sveće i održana molitva za slobodu generala. Potom su okupljeni u koloni krenuli prema zagrebačkoj katedrali gde je održana misa.

Advokat Gotovine: Pravda je zadovoljena

Advokat hrvatskog generala Ante Gotovine, koga je Haški tribunal danas pravosnažno oslobodio krivice za progon Srba iz Kninske krajine 1995, izjavio je za agenciju Beta da je "pravda zadovoljena".

- Pravda je danas zadovoljena. Znam da će mnogi u Srbiji presudu prihvatiti kao veliku nepravdu, ali molim zainteresovane da pročitaju prvostepenu i današnju presudu i shvatiće da je današnja pravedna i da definiše istorijsku istinu o tim događajima - rekao je Luka Mišetić po izricanju presude.

On je kazao da "budućnost Hrvata i Srba mora biti prvo utemeljena na istini".

- Prvostepena presuda nije bila istorijska istina i danas je to žalbeno veće potvrdilo - rekao je Gotovinin advokat.

Povezane vesti: Kandić: Presuda Gotovini i Markaču nije donela pravdu za žrtve, zločini se i ne spominju Josipović: Radostan sam, bio sam uveren da su generali nevini. Milanović: Pao nam je kamen sa srca SNS: Presudom Gotovini legalizovani strašni zločini. Ljajić: Haški tribunal izgubio svaki kredibilitet Molitva i bdenje za generale Gotovinu i Markača Presude generalima u Hagu, hrvatski veterani na Trgu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gotovinu i Markača dočekuju kao heroje

Izvor: Kurir, 16.Nov.2012

ZAGREB - Dolazak iz Haga hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su danas u Haškom tribunalu u drugostepenom i konačnom postupku oslobođeni optužnice za ratni zločin počinjen nad Srbima tokom i nakon operacije Hrvatske vojske "Oluja", očekuje se u Zagrebu oko 15 sati...Njima...

Nastavak na Kurir...

Pogledajte: Euforija na Jelačićevom trgu, u Splitu učenike puštali iz škole

Izvor: Blic, 16.Nov.2012

Građani okupljeni na glavnom zagrebačkom trgu, ali i drugim gradovima Hrvatske, popratili su burnim aplauzima današnju odluku žalbenog veća Haškog tribunala da se Ante Gotovina i Mladen Markač oslobode tačaka optužnice i puste na slobodu. Slavlje u Zagrebu u trenutku kada je proglešena presuda..Dolazak...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.