Podzemni kontejneri za čistiji i zdraviji   grad

Izvor: Blic, 29.Dec.2009, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podzemni kontejneri za čistiji i zdraviji grad

Po ugledu na svetske metropole i Beograd će dobiti podzemne kontejnere. U Ulici Veselina Masleše juče je postavljen temelj i izbušena rupa, u koju će posle praznika biti postavljen prvi podzemni kontejner.

- Do kraja februara biće postavljeni kontejneri na teritoriji deset gradskih opština, prema proceni o mogućnostima za njihovo postavljanje, u odnosu na stanje podzemnih vodova. Ovi kontejneri će se ugrađivati na onim lokacijama na kojima za to budu postojali neophodni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tehnički uslovi. Ulica Veselina Masleše je uska i ima puno stanovnika zato su podzemni kontejneri ovde jedino rešenje za otklanjanje otpada - rekao je za „Blic" Aleksandar Stamenković, direktor JKP „Gradska čistoća"

Na gradskim ulicama će ostati i dosadašnji obični i džambo kontejneri. Ovom akcijom „Gradske čistoće" pre svega će se doprineti smanjenju širenja zaraza, jer kod podzemnih kontejnera nema rasutog i iscurelog otpadnog sadržaja. Sa podzemnim kontejnerima na gradskim ulicama i trotoarima biće više prostora za saobraćaj i za pešake, a ujedno će doprineti lepšem i urednijem izgledu grada.

- Veći kapacitet podzemnih kontejnera omogućava njihovo ređe pražnjenje, čime se umnogome olakšava rad naših službi i smanjuju gužve u saobraćaju, koje mogu da nastanu prilikom zaustavljanja naših vozila. Po odluci o održavanju čistoće, obaveza ovog preduzeća je da se smeće iznosi najmanje tri puta u toku nedelje. Međutim, broj pražnjenja ovih kontejnera, koji neće biti reciklažni, zavisi od opterećenosti teritorije količinom otpada koji se odlaže, zapremine kontejnera, njihovog broja na konkretnoj lokaciji, kao i saobraćajno tehničkih uslova - dodaje Stamenković.

Kod podzemnih kontejnera ispod zemlje se nalazi bunker (šaht) od vodonepropusnog betona u kojem je smešten kontejner od plastike. U nivou kolovoza ili trotoara, zajedno su zatvoreni poklopcem na kojem se nalazi samozatvarajući uložak kroz koji se kese sa smećem slobodnim padom spuštaju u kontejner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.