Podržimo peticiju za prava Srba izbeglih iz Hrvatske

Izvor: Vesti-online.com, 29.Dec.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podržimo peticiju za prava Srba izbeglih iz Hrvatske

U Srbiji je počelo potpisivanje peticije za ostvarivanje imovinskih, stanarskih i drugih stečenih prava Srba iz Hrvatske. Redakcija Vestionline želi da medijski pomogne ovu veliku akciju i sada objavljujemo tekst peticije koju možete potpisati i vi, ukoliko ste izbeglica iz Hrvatske, na sajtu www.koalicija.org.rs. Takođe, o toku ove akcije ćemo vas redovno obaveštavati na našem portalu.

Pozivamo sve Srbe i ostale građane, koji su izbjegli, prognani ili vode porijeklo iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Republike Hrvatske, kao i građane Srbije koji imaju imovinska prava u Repiblici Hrvatskoj, da svojim potpisom podrže Peticiju. Pravo potpisa imaju tri kategorije građana: izbjegli i prognani Srbi iz Republike Hrvatske; Srbi i ostali građani koji vode porijeklo iz Republike Hrvatske od 1918. godine i građani Republike Srbije koji imaju imovinska prava u Republici Hrvatskoj.

Potpisi će se prikupljati od 15. decembra 2010. godine do 31. januara 2011. godine u Republici Srbiji, Crnoj Gori, BiH (Republici Srpskoj), SAD, Kanadi, Australiji i evropskim zemljama. Podrška Peticiji se potpisuje jedanput.

Takođe, pozivamo sve vas koji ste u mogućnosti da nam se pridružite u prikupljanju potpisa. Neohodno je da nam se javite kako bismo Vam dostavili materijale (običnom ili elektronskom poštom) ili da materijale tj. tabelu da prikupljanje potpisa za 27 zemalja svijeta preuzmete putem našeg sajta www.koalicija.org.rs.

List za potpisivanje ima slijedeće kolone: redni broj; prezime i ime; opština/grad u Hrvatskoj; opština/grad u Republici Srbiji ili drugoj zemlji; JMBG ili broj pasoša; potpis; broj lista (ne popunjava popisivač). Obaveza popisivača jeste da popunjene tabele dostavi lično ili pošalje preporučeno poštom na dolje navedenu adresu. Na jednoj strani lista može da se potpiše najviše deset građana.

Cilj akcije jeste da prikupimo što više potpisa i na taj način uputimo snažnu poruku da je konačno došlo vrijeme da se pronađe trajno i pravedno rješenje brojnih problema Srba koji su izbjegli, prognani ili vode porjeklo iz Republike Hrvatske. Prikupljene potpise ćemo poslati na sve relevantne adrese u međunarodnoj zajednici, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

Peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Republike Hrvatske su dosad podržali predstavnici 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova koje su osnovali Srbi iz Republike Hrvatske. Peticija je, zajedno sa molbom za podršku i kopijama potpisa i pečata 100 izbjegličkih udruženja i zavičajnih klubova, poslana na 175 adresa u međunarodnoj zajednici, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.