Podrška stavu Vlade o kosovskim izborima

Izvor: RTS, 06.Dec.2010, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška stavu Vlade o kosovskim izborima

Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju podržao odluku Vlade Srbije o neizlasku Srba na izbore koje su za 12. decembar zakazale privremene kosovske institucije.

Odluku Vlade Srbije o neizlasku Srba na izbore, koje su za 12. decembar zakazale privremene kosovske institucije, podržao je Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.

Ministar za Kosovo i Meothiju Goran Bogdanović demantovao je da on, njegovi saradnici i Vlada Srbije podržavaju bilo koju od srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lista koje su se prijavile za učešće na izborima koje je zakazala Priština.

"Niko ni od mojih saradnika ne učestvuje u poslovima koji bi išli na ruku kosovskim institucijama", rekao je Bogdanović na sednici skupštinskog Odbora.

Ministar je ponovio da je Vlada zauzela jedinstven stav i pozvala kosovske Srbe da ne izlaze na izbore jer se nisu stekli uslovi za to.

Prema njegovim rečima, taj jedinstven stav podržali su svi koalicioni partneri u Vladi, a o tom pitanju održan je i sastanak partijskih lidera iz koga je proistekao zaključak Vlade.

Na sednici parlamentranog odbora, kojoj je prisustvovao i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, najviše se govorilo o izlasku osam srpskih lista na te izbore kao i o tome ko je sve na njima.

Predstavnici Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović i Ljubomir Kragović smatraju da to što su na listama direktori PTT "Srbije" i Doma zdravlja na Kosovu Ranđel Nojkić i Rada Trajković pokazuje i da Vlada Srbije ima svoju listu.

Šarović i Kragović, istovremeno nisu imali komentar na tvrdnje Bogdanovića i člana odbora Dejana Radenkovića (SPS) da među kandidatima na osam izbornih lista ima predstavnika radikala.

Bogdanović, koji je naveo da je na sednicu skupštinskog odbora doneo sve srpske liste sa imenima kandidata, je rekao da su na njima pripadnici svih političkih partija, a najviše iz opozicionih.

"Na listama, nažalost, ima i nekoliko članova Demokratske stranke i očekujem da ih isključe", rekao je član Odbora Dragiša Đoković (DS) dodajući da nema nimalo razumevanja za one koji hoće da izađu na te izbore.

Đoković, koji živi u severnom delu Kosovske Mitroviće ističe da DS u tome nije ni na koji način učestvovao niti će učestvovati dodajući da bi veliki odziv Srba na kosovskim izborima pokazao da ne veruju zvaničnom Beogradu.

Član Odbora Stojanka Petković (G17 plus), koja živi u Zvečanu se u diskusiji složila sa kolegom ocenivši da ne bi bilo poželjno da Srbi izađu u velikom broju, jer bi to predstavljalo poraz politike Beograda.

Na sednici je istakanuto da će na te izbore pretežno izaći Srbi koji žive južno od reke Ibar, odnosno u enklavama i većinskom albanskom orkuženju za razliku od sunarodnika na severu Kosova.

Bogdanović je rekao i da Vlada Srbije nikome, ko izađe na te izbore, neće pretiti niti ga na bilo koji način ucenjivati, jer ta vremena su daleko iza nas.

Vlada Srbije saopštila je 10. novembra da se nisu stekli uslovi da pozove srpsko stanovništvo sa Kosova i Metohije da izađe na vanredne parlamentarne izbore u toj pokrajini, koje su raspisale privremene institucije u Prištini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.