Podrška ratifikaciji SSP

Izvor: RTS, 18.Jan.2011, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška ratifikaciji SSP

Evropski komesar za proširenje Štefan File, mađarska ministarka za evropske poslove Eniko Đori i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozvali evropske poslanike da podrže ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Glasanje o sporazumu sutra.

Umesto da na današnjem zasedanju glasaju o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), poslanici Evropskog parlamenta glasaće o sporazumu sutra, usled tehničkih problema. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sudeći prema toku rasprave, može se očekivati da sporazum bude ratifikovan sutra. Na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja biće i glasanje o Rezoluciji o Srbiji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u Evropskom parlamentu da je Srbija napravila pomak na putu evropskih integracija i pozvao zemlje koje to nisu učinile da ratifikuju SSP u nacionalnim parlamentima.

"Bez ratifikacije SSP nije moguć nastavak procesa integracije", rekao je Kacin na debati Evropskog parlamenta naglasivši da će, kada proces ratifikacije bude urađen, Evropska unija moći da pošalje snažnu poruku Srbiji.

Kacin je naglasio da će posle ratifikacije SSP uslediti usvajanje rezolucije kojom će biti poslata poruka podrške Srbiji na njenom dugom putu ka EU, jer se ona, kako je naveo, suočava sa brojnim izazovima.

Srbija je, prema rečima Kacina, pokazala spremnost na kompromis usvajanjem zajedničke rezolucije sa EU o Kosovu u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i ukidanjem redovne vojne službe.

Iako je pozdravio spremnost vlasti u Beogradu da završi saradnju sa Tribunalom u Hagu, Kacin je podsetio na izjavu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da postoji raskorak između političke volje i efektivnih koraka u saradnji sa Hagom.

Kacin je poručio da Srbija ne može da dobije status kandidata za članstvo u Uniji, pre nego što pokaže da je sposobna da ostvari punu saradnju sa sudom i uhapsi preostale optuženike.

Srbija je napravila korak u procesu pomirenja u regionu, posebno sa Hrvatskom, rekao je Kacin i naglasio da je novi izazov za Srbiju da pokaže "konstruktivan stav" po pitanju Kosova.

Tokom današnje parlamentarne debate, evropski komesar za proširenje Štefan File, mađarska ministarka za evropske poslove Eniko Đori i izvestilac Kacin pozvali su evropske poslanike da podrže ratifikaciju tog sporazuma sa Srbijom.

Komesar za proširenje Štefan File rekao je da će ratifikacija sporazuma biti važan signal za Srbiju. File je pohvalio napredak Srbije, uključujući i reformu pravosuđa.

U toku debate, mnogi poslanici Evropskog parlamenta ukazali su na problem saradnje Srbije sa Haškim tribunalom. Grupa zelenih predložila je amandman po kome će Srbija dobiti zeleno svetlo samo u slučaju pozitivnog izveštaja Serža Bramerca.   

Proces ratifikacije od juna

Evropska unija odlučila je da u junu 2010. godine otpočne proces ratifikacije sporazuma sa Srbijom, a do sada je to učinilo 11 od 27 zemalja članica. Prva je to učinila Španija, 21. juna prošle godine.

Prvi ugovorni sporazum Srbije i EU potpisali su 29. aprila 2008. godine, u Luksemburgu, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i tadašnji predsedavajući EU Dimitrij Rupel.

Sporazum je potpisan posle pregovora u kojima su učestvovali srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, evropski komesar za proširenje Oli Ren i holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen. Stav Holandije bio je eksplicitan i uslovljavan punom saradnjom sa Haškim tribunalom.

U periodu od potpisivanja do početka ratifikacije SSP, Srbija je jednostrano primenjivala taj sporazum.

Osnovni ekonomski element sporazuma jeste stvaranje zone slobodne trgovine  Srbije i EU, koja predstavlja ne samo tržište od oko pola milijarde potrošača, već i tržište sa kojim se obavlja više od polovine ukupne robne razmene sa svetom, oko 56 odsto.

Članstvo i otvorena pitanja

U jučerašnjem obraćanju Komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da će ratifikacija SSP i usvajanje rezolucije o Srbiji doprineti ostvarenju cilja Srbije za 2011. godinu da dobije status kandidata, kao i datum za početak pregovora za članstvo u proleće 2012. godine.

Đelić je u obraćanju telu EU rekao da je ponosan na brzo odgovaranje na Upitnik Evropske komisije, ali i podsetio na pitanja uslovljavanja pristupa Uniji punom saradnjom sa Haškim tribunalom. Đelić je rekao da sve službe rade u dogovoru sa Seržom Bramercom, kako bi se što pre uhapsio Ratko Mladić.

Govoreći o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, Đelić je poručio da je Srbija spremna da sarađuje sa Prištinom i evropskim partnerima, kako bi se postigao istorijski kompromis sa Albancima na Kosovu i omogućila evropska budućnost za sve građane Zapadnog Balkana, ali i ponovio da Srbija neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Đelić je predočio i da srpske vlasti rade na ključnim reformama, a to je posebno ističući pravosuđe i Zakon o restituciji, kako bi se, prema njegovim rečima, reafirmisala nepovredivost privatne svojine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.