Podrška projektima dijaspore

Izvor: RTS, 21.Jan.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška projektima dijaspore

U 2012. godini nastaviće se podrška projekata i aktivnosti članova dijaspore čiji je cilj vezivanje srpskih stručnjaka iz dijaspore za institucije i ustanove u državi Srbiji, saopštilo Ministarstvo vera i dijaspore.

Ministarstvo vera i dijaspore najavilo je da će i u 2012. godini nastaviti sa podrškom projekata i aktivnosti članova dijaspore radi afirmacije vrednosti koje imaju za cilj vezivanje srpskih stručnjaka iz dijaspore za institucije i ustanove u državi Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Programi će se odnositi na ove, svojevrsne pripadnike srpske elite u inostranstvu, jer njihovim odlaskom i kasnijim prekidanjem veza sa svojom maticom, nastaju veliki gubici za našu zemlju koja je investirale značajne finansijske i druge resurse u njihovo školovanje, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković istakao je da kada stručnjaci odluče da idu, država-matica ne gubi samo kroz direktne investicije, već i preko izgubljenih dobitaka i izgubljenog "motora" procesa modernizacije, populacionog razvitka, bržeg starenja stanovništva i drugih elemenata.

"Zato ćemo i u ovoj 2012. godini preduzeti brojne mere koje teže da iskoriste ljudski kapital naše dijaspore za razvoj matice Srbije", istakao je Srećković.

Srećković je ukazao da će Ministarstvo nakon upotpunjavanja baze podataka, banke podataka o visokoobrazovanim licima koja su u inostranstvu, afirmisati projekte za povratak stručnjaka, odnosno njihove cirkulacije.

Ministar je precizirao da će to biti realizovano preko privremenih radnih ugovora, letnjih kampova, profesionalne podrške, konsultacija, ali pod uslovima sigurnih mehanizama koji će obezbediti da oni sačuvaju svoje karijere u inostranstvu i da postoji institucionalozovana kooperacija.

"Osim toga, nastavićemo i brojne programe razmene studenata, univerzitetskih nastavnika i dokazanih stručnjaka, kojim se direktno podstiče cirkulacija umesto trajnog iseljenja, kroz saradnju države matice, države prijema, stranih agencija i nevladinog sektora", naveo je Srećković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.