Srećković:Nastavak podrške projektima srpskih stručnjaka

Izvor: Blic, 21.Jan.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković:Nastavak podrške projektima srpskih stručnjaka

Ministarstvo vera i dijaspore najavilo je danas da će i u 2012. godini nastaviti sa podrškom projekata i aktivnosti članova dijaspore u cilju afirmacije vrednosti koje imaju za cilj vezivanje srpskih stručnjaka iz dijaspore za institucije i ustanove u državi Srbiji.

Programi će se odnositi na ove, svojevrsne pripadnike srpske elite u inostranstvu, jer njihovim odlaskom i kasnijim prekidanjem veza sa svojom maticom, nastaju veliki gubici za našu zemlju koja je investirale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << značajne finansijske i druge resurse u njihovo školovanje, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ministar vera i dijaspore Srdjan Srećković istakao je da kada stručnjaci odluče da idu, država-matica ne gubi samo kroz direktne investicije, već i preko izgubljenih dobitaka i izgubljenog "motora" procesa modernizacije, populacionog razvitka, bržeg starenja stanovništva i drugih elemenata.

"Zato ćemo i u ovoj 2012. godini preduzeti brojne mere koje teže da iskoriste humani kapital naše dijaspore za razvoj matice Srbije", kazao je on.

Srećković je ukazao da će Ministarstvo nakon upotpunjavanja baze podataka, banke podataka o visokoobrazovanim licima koja su u inostranstvu, afirmisati projekte za povratak stručnjaka ("brain re-gain”), odnosno njihove cirkulacije ("brain circulation”).

On je precizirao da će to biti realizovano preko privremenih radnih ugovora, letnjih kampova, profesionalne podrške, konsultacija, ali pod uslovima sigurnih mehanizama koji će obezbediti da oni sačuvaju svoje karijere u inostranstvu i da postoji institucionalozovana kooperacija.

"Osim toga, nastavićemo i brojne programe razmene studenata, univerzitetskih nastavnika i etabliranih stručnjaka, kojim se direktno podstiče cirkulacija umesto trajne migracije, kroz saradnju države matice, države prijema, stranih agencije i nevladinog sektora", kazao je Srećković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak podrške dijaspori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2012

BEOGRAD -..Ministarstvo vera i dijaspore saopštilo je danas da će nastaviti podršku projekata i aktivnosti članova dijaspore u cilju afirmacije vrednosti koje imaju za cilj vezivanje srpskih stručnjaka iz dijaspore za institucije i ustanove u Srbiji, kroz iskorišćavanje njihovog humanog kapitala...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.