Podrška početnicima u biznisu

Izvor: RTS, 19.Sep.2017, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška početnicima u biznisu

Za namenski Start up, pilot program podrške početnicima za započinjanje posla Razvojna agencija Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede, prošle godine izdvojila je 100 miliona dinara. Na području Rasinskog okruga 6,5 miliona bespovratnih sredstava za nabavku opreme dobilo je deset korisnika. Efekti ulaganja su već vidljivi, a interesovanje za ovogodišnji konkurs višestruko je veće.
Po zvanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << profesor fizičkog vaspitanja, Aleksandar Jeličić iz Brusa od prošle godine je preduzetnik. Vlasnik mašinske radionice za obradu metala ponikle na temeljima stare, porodične. Za nabavku savremenije opreme kroz Start up program dobio je maksimalni iznos od milion dinara uz obavezu da uposli još jednog radnika.

"Značilo mi je puno zato što sam unapredio svoj posao. Digao ga na neke više granice, dobio na kvalitetu, proširio tržište, izašao na inostrano tržište. Sredstvima koja sam zaradio kupio sam još jednu mašinu i nadam se da ću zaposliti još radnika", kaže Aleksandar Jeličić, vlasnik mašinske radionice "CNC produkt" Brus.
"Pa ja sam prezadovoljan što se tiče posla. Radim u struci a čekao sam na taj posao celih sedam godina", kaže Vladimir Jeličić, mašinski tehničar za kompijutersko konstruisanje.
Uz bespovratna sredstava korisnici Start up programa kao podršku poslovanju tokom dve godine dobijaju i stručnu pomoć mentora Agencije za regionalni razvoj.
"Pomoć se odnosi na marketing, oblast marketinga, ukoliko im je potrebna pomoć oko izvoza , planiranje novih ulaganja, finansijska analiza, elektronsko poslovanje, koje je sad sve zastupljenije i tako. To su neki moduli koji su osnovni za praćenje poslovanja", kaže Maja Džunić, Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga.
Na području Rasinskog okruga za program besplatne obuke za započinjanje posla ove godine prijavilo se  86 korisnika, tri puta više nego prethodne.
"U početku je teško, ali nadam se uz opomoć Agencije za regionalni razvoj može da se ostvari moja poslovna ideja u HoReKa sektoru-hoteli, restorani, u kafićima da pakujemo neke proizvode koji su svakodnevno u opticaju u svakodnevnoj potrošnji", kaže Vladan Žarković iz Kruševca.
Podsticajnim sredstvima u iznosu do million dinara biće podržane najbolje poslovne ideje iz oblasti iz oblasti proizvodnje, prerade, zanatstva  i usluga. Za te namene Razvojna agencija Srbije izdvojila je 120 miliona dinara.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707




Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mala preduzeća: Za nabavku opreme dodeljeno 564,6 miliona dinara

Izvor: Blic, 19.Sep.2017

Ministarstvo privrede realizovalo je Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2017. godini, u okviru kojeg je odobreno više od 564,6 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok je ukupan iznos investicija u opremu oko 2,8 milijardi dinara...Kako je saopšteno, javni poziv za dodelu bespovratnih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.