Podrška braći u Crnoj Gori stiže iz SRPSKOG ČIKAGA: Ne daju svetinje ni u dalekoj Americi! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2020, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška braći u Crnoj Gori stiže iz SRPSKOG ČIKAGA: Ne daju svetinje ni u dalekoj Americi! (FOTO)

Eparhija novogračanička i srednjozapadnoamerička u Libertvilu kod Čikaga, organizovala je veliki sabor podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori kojem je prisustvovalo nekliko stotina Srba iz Čikaga i drugih američkih gradova.

Sabor pod sloganom "Ne damo svetinje" u znak solidarnosti i podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Srbima u Crnoj Gori, Njegovom visokom preosveštenstvu mitropolitu crnogorskoprimorskom Amfilohiju, episkopima Joanikiju, Atanasiju i Dimitriju,sveštenstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i verujućem narodu, počeo je Svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Sveti Sava u Libertvilu, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop Longin sa sveštenstvom.

Tačno u podne služen je moleban za spas starih svetinja u Crnoj Gori pred moštima Svetog Mardarija Libertvilskog, prvog vladike Srpske pravoslavne crkve u Americi, koji je rodom iz Lještanske nahije u Crnoj Gori.

- Srbi iz Čikaga uvek su bili sa svojom braćom u Crnoj Gori, te smo i ovog puta iskazali  svoju solidarnost u Libervilu.Pomolili smo se Gospodu kod moštiju vladike Mardarija Uskokovića da pogleda na našu stranu, pomogne, uteši i zaštiti - kazao je episkop Longin.

-S velikom pažnjom pratimo dešavanja u Crnoj Gori.Koliko smo zabrinuti za položaj naše jedinstvene Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, toliko smo zadivljeni jedinstvom našeg naroda i veličanstvenim mirnim litijama širom Crne Gore, ali i Srbije, da se odbrane naše svetinje,pravoslavlje i naši koreni koji su duboko urezani u svest i srca svakog Srbina ali i Crnogorca koji u jedinstvu naše Svete crkve vide izlaz svake nevolje i put spasenja - rekao je Zoran Đorđević iz Čikaga.

Saboru su prisustvovali gosti iz Crne Gore, izaslanici Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori, episkop dioklijski Metodije i protojerej stavrofor Radomir Nikčević, koji su pre nekoliko dana imali sastanak sa zvaničnicima Stejt departmenta u Vašingtonu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.