Podrška Mađarske za datum u junu

Izvor: RTS, 13.Maj.2013, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Mađarske za datum u junu

Mađarska će u potpunosti podržati Srbiju da u junu dobije datum za početak pregovora o članstvu u Evrospkoj uniji, rečeno na sastanku potpredsednice Vlade Srbije za evrointegracije Suzane Grubješić sa mađarskim šefom diplomatije Janošem Martonjijem u Budimpešti.

Na sastanku potpredsednice Vlade Srbije zadužene za evropske integracije Suzane Grubješić i mađarskog ministra spoljnih poslova Janoša Martonjija u Budimpešti rečeno da Mađarska u potpunosti podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiju da dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU u junu.

"Mađarska pruža punu podršku Srbiji na njenom evropskom putu i u nastojanju da na junskom samitu dobijemo datum za otpočinjanje pregovora. Ta uveravanja sam dobila od ministra spoljnih poslova Martonjija i čitava atmosfera ovde u Budimpešti ide u prilog tome da Srbija treba da dobije datum", izjavila je Grubješićeva.

Grubješićeva je istakla da je "podrška suseda, a naročito onih koji su već u EU, vrlo značajna za Srbiju i zato sam veoma zahvalna na podršci koju je ministar Martonji dao Vladi Srbije".

Martonji je rekao da Mađarska u potpunosti podržava napore Srbije da postane članica Evropske unije.

"Mađarska se nada da će sve države EU prepoznati napore srpske vlade i snažno se zalažemo da se u junu Srbiji odredi datum za početak pregovora o članstvu u EU, jer su oni, sa aspekta stabilnosti, političkog razvoja i ekonomske saradnje, veoma važni za čitav region", rekao je Martonji.

Martonji je takođe rekao da je zadovoljan odnosom srpske vlade prema mađarskoj manjini u Srbiji, čiji se položaj, kako je rekao, popravlja, piše u saopštenju pres službe Vlade.

Suzana Grubješić se u Budimpešti sastala i sa zamenikom premijera i ministrom državne uprave i pravde Mađarske Tiborom Navračičem, koji je rekao da veruje da će dve zemlje razviti saradnju uz fokusiranje na reforme institucija.

"Pored toga što su strateški partneri, Srbija i Mađarska će imati koristi od međusobne razmene iskustava", izjavio je Navračič na konferenciji za novinare posle sastanka, prenosi mađarska agencija MTI.

Istakao je da se sa Grubješićevom saglasio da će relevantna ministarstva dve zemlje direktno sarađivati i organizovati konferencije i okrugle stolove kako bi se Srbiji pružila pomoć u procesu evropskih integracija.

Potpredsednica Vlade Srbije obratila se i učesnicima ekonomskog foruma Ukrajina-Mađarska, na temu "Novi pristupi rešavanju starih izazova".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.