Podkast NDNV-a: Među Romima ima obolelih i umrlih od kovida-19, ali za njih niko ne mari

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Avg.2020, 16:14

Podkast NDNV-a: Među Romima ima obolelih i umrlih od kovida-19, ali za njih niko ne mari

Virus je prisutan i u romskoj zajednici, ima obolelih i smrtnih slučajeva, ali o tome se ne priča, izjavili su za podkast "Reaguj!" predstavnici romske nacionalne zajednice u Srbiji.

Oni su podsetili da mnogi Romi u Srbiji žive u nehigijenskim naseljima, u kojima često nema ni vode ni struje, i tokom pandemije su uglavnom prepušteni sami sebi.

"Ono što ja znam jeste da je virus prisutan i u romskoj zajednici, da ima obolelih, da nažalost imamo i smrtne slučajeve, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali o tome se ne priča", kazala je aktivistkinja Foruma Roma Srbije iz Novog Sada Jasmina Drmaku.

Sagovornici su dodali da mladi Romi imaju problem sa onlajn nastavom, jer često ne mogu da je prate, pošto nemaju struje, a još češće nemaju uslova da prate nastavu preko televizije, zbog neadekvatnih uslova stanovanja.

"Imamo decu koja bi trebalo da prate onlajn nastavu od kuće, a mi govorimo o podstandardnom naselju gde nemamo redovno struju. Tamo gde ima električne energije postoji nemogućnost praćenja televizijskih programa kako bi se radio domaći zadatak.

Onda, nemanje adekvatne tehnologije da se ti domaći zadaci pošalju putem onlajn učionice. Sve su to neke sitnice zbog kojih deca ne mogu da prate čitav obrazovni sistem. I onda se desi da im učiteljica ili nastavnik izađu u susret i kažu 'dobro, donesite nam domaći ispisan u svesci'", kazala je Jasmina Drmaku.

Naveli su i da su mnogi Romi usled epidemije koronavirusa u Srbiji ostali bez posla.

Predsednik Sindikata sakupljača sekundarnih sirovina Šaban Salijević rekao je za podkast "Reaguj" da su sakupljači iz neformalnih naselja najugroženija društvena grupa, naročito sada, tokom pandemije.

"Korona virus je maltene zaustavio njihov rad. Sve je manje sirovina i privreda ne radi, tako da faktički nemaju šta da sakupljaju", objasnio je Salijević i dodao da su se sakupljači sekundarnih sirovina nalazili u lošoj situaciji i pre pandemije, ali da je sada njihova egzistencija još više ugrožena.

Prema njegovim rečima, priznavanjem radnog statusa, i time dobijanjem radnih prava, sakupljačima sekundarnih sirovina povećao bi se i životni standard.

"Naša borba će biti usmerena upravo na to da njihov radni status bude stavljen gde treba – oni su radnici, prvi u lancu reciklaže, jer ona i te kako zavisi od njih. U Srbiji ti sakupljači sakupe oko 85 odsto reciklata. Komunalna preduzeća recikliraju do 10 odsto najviše. Ta reciklažna industrija, koja je u svetu jedna od najprofitabilnijih grana, trebalo bi da se rađa u Srbiji. Zato treba da se uvede status sakupljača", rekao je Salijević.

Urednik niškog portala "Roma World" Turkijan Redžepi naveo je za podkast "Reaguj!" da u Srbiji postoje 593 neformalna naselja u kojima zvanično živi oko 150 hiljada Roma, a nezvanično bar tri puta više.

"Ja nisam video da je neko izveštavao o tome da li neko od nadležnih posećuje romska naselja radi dezinfekcije, da li neko odlazi po romskim naseljima da deli neke maske, rukavice, tu neku zaštitnu opremu, koliko je Roma i Romkinja uključeno u kriznim štabovima i slično", kazao je Redžepi i dodao da većina neformalnih naselja u kome žive mnogi pripadnici romske zajednice nisu dezinfikovana.

Osman Balić iz Lige Roma rekao je da, s obzirom na uslove, u romskim naseljima se ne može očekivati da higijena bude na visokom nivou, te su rizici za oboljevanje od kovida-19 veliki.

Neki od prodavaca časopisa "LiceULice" nemaju siguran krov nad glavom, te su se za vreme pandemije korona virusa našli u veoma komplikovanoj situaciji, kazala je koordinatorka programa Lice Ulice Nikoleta Kosovac.

"Reaguj!" je podkast serijal Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) koji je dostupan na kanalima NDNV-a na iTunes-u , Stitćer-u, Castbox-u, google podcasts-u kao i na sajtu podcast.rs.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.