Počinju pregovori španske vlade i katalonskih separatista

Izvor: B92, 21.Feb.2020, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinju pregovori španske vlade i katalonskih separatista

Španski premijer Pedro Sančes i regionalna katalonska vlada dogovorili su se da 26. februara započnu pregovore.

Sančes je pristao na "okrugli sto" koje su zatražile katalonske vlasti kako bi se rešila politička kriza u toj španskoj pokrajini, koja je ranije bezuspešno organizovala glasanje o otcepljenju.

Premijer i još pet ministara će učestvovati na prvom sastanku, dok će sa katalonske strane biti predsednik regionalne vlade Kim Tora i potpredsednik Pere >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aragones.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu.

Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Tadašnja španska centralna vlada je, reagujući na taj događaj, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

U međuvremenu je iz Španije u Belgiju pobegao tadašnji lider te pokrajine Karles Pućdemon, za kojim je Španija izdala nalog za hapšenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.