Počinje zasedanje skupštine SPC, očekuje se oglašavanje o razgovorima sa MPC

Izvor: Beta, 14.Maj.2022, 16:44

Počinje zasedanje 'skupštine' SPC, očekuje se oglašavanje o razgovorima sa MPC

Zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), njene "skupštine", počeće sutra svečanostima u Sremskim Кarlovcima, dok bi, u nastavku, radni deo Sabora trebalo da se održi u Beogradu.Poglavar SPC patrijarh Porfirije služiće sutra, u nedelju liturgiju, sa vladikama, u sremskokarlovačkom Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, a nešto kasnije biće obeležavanje stogodišnjice obnove Srpske patrijaršije.Očekuje se da Sabor saopšti dokle se stiglo u razgovoru sa Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC), koja se pre pola veka izdvojila iz SPC, želeći da tadašnji autonomni status unapredi u autokefalni.Ovdašnja javnost upoznala se, početkom ove sedmice, iz makedonskih medija o tom tajnom razgovoru ali i da je vaseljenski patrijarh Vartolomej upravo tih dana priznao MPC kao kanonsku, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.Njen konačni status, kako se može razumeti, tek treba da se utvrdi. Razgovor na crkvenoj relaciji Beograd - Skoplje se nastavlja.Reakcija Srpske patrijaršije na postupak patrijarha Vartolomeja, za sad, je izostala. U Severnoj Makedoniji funkcioniše i Pravoslavna ohridska arhiepiskopija kao autonomna u okviru SPC.Informacija da se vodi razgovor došla je, neki dan pre makedonskih medija, i iz SPC, ali u besedi jednog od vladika u Bosni i Hercegovini pa je ostala ovde neprimećena.Kako je rekao episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, sa MPC je u Niškoj eparhiji vodjen "dijalog ljubavi, ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra sednica Sabora SPC

Izvor: Danas, 14.Maj.2022

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije stigao je u pratnji arhijereja u Sremske Karlovce, gde će biti održana svečana sednica Svetog arhijerejskog sabora.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.