Počinje suđenje Samiru Hondu

Izvor: B92, 11.Sep.2013, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje suđenje Samiru Hondu

Beograd -- Suđenje Samiru Hondu, zbog optužbi da je 1992. počinio ratni zločin nad srpskim civilima, počinje danas u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Sudskom veću predsedava Snežana Nikolić Garotić, a postupajući tužilac je Milan Petrović.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Honda 21. maja 2013. godine, koja ga tereti da je tokom juna, jula i avgusta 1992. godine u ovom logoru počinio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U optužnici se, između ostalog, navodi da je Hondo, po naredbi zamenika komandira logora „Čelebić“ Hazima Delića, učestvovao u batinanju i zatvaranju u šaht 16 civila, gde su ih, bez dotoka vazduha, držali zatvorene metalnim poklopcem 24 sata.

Hondu se, takođe, stavlja na teret da je tukao civile u špaliru na ulasku u hangar broj šest, gde ih je bilo zatvoreno više od 300.

Zajedno sa drugim pripadnicima straže, on je naredio da svi oštećeni podignu ruke u vis i oslone se na metalni zid hangara, licem prema zidu i satima ih batinao, nanoseći im brojne telesne povrede.

Hondo je uhapšen 20. marta 2013. godine na graničnom prelazu Badovinci, a sudija za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu mu je, na predlog Tužilaštva, produžio pritvor.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.