Suđenje Samiru Hondi za logor Ćelebići

Izvor: Blic, 11.Sep.2013, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Samiru Hondi za logor Ćelebići

Suđenje bivšem pripadniku Armije BiH Samiru Hondi, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u logoru Čelebići 1992. godine, počinje danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Optužnica Samira Hondu iz Konjica tereti da je, kao stražar u logoru "Čelebići", u kojem su bili zatvoreni srpski civili, tokom juna, jula i avgusta 1992. godine u ovom logoru učestvovao u prebijanju civila.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Hondo po naredbi zamjenika komandira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << logora "Čelebić" Hazima Delića, učestvovao u batinanju i zatvaranju u šaht 16 srpskih civila, u kojem su ih, bez dotoka vazduha, držali zatvorene metalnim poklopcem 24 časa.

Hondi se stavlja na teret i da je tukao civile u špaliru na ulasku u hangar broj šest, gdje ih je bilo zatvoreno više od 300 – saopšteno je iz Tužilaštva Srbije za ratne zločine.

Zajedno sa drugim pripadnicima straže, naredio je da svi oštećeni podignu ruke u vis i oslone se na metalni zid hangara, licem prema zidu i satima ih batinao, nanoseći im brojne tjelesne povrede.

Srpsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Honde 21. maja 2013. godine.

Hondo je uhapšen 20. marta 2013. godine na graničnom prelazu Badovinci.

Suđenje je zakazano u 12.00 časova pred Odjeljenjem za ratne zločine višeg suda u Beogradu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Počinje suđenje Samiru Hondi za logor Čelebići

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2013

BEOGRAD - Suđenje bivšem pripadniku Armije BiH Samiru Hondi, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u logoru Čelebići 1992. godine, počinje danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.