Počinje proizvodnja biorazgradivih kesa od kukuruznog brašna

Izvor: RTS, 20.Mar.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje proizvodnja biorazgradivih kesa od kukuruznog brašna

Kroz projekte saradnje Privredne komore Srbije sa italijanskom kompanijom koja proizvodi biorazgradive kese, u Srbiji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da počne proizvodnja potpuno biorazgradivih kesa od kukuruznog skroba, iz biljnih ulja ili celuloze.

U kese koje se u potpunosti razlažu građani Gornjeg Milanovca će odvajati i sakupljati organske otpatke iz svog domaćinstva, a ta opština će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kraju dobiti kompost, đubrivo spremno za prodaju.
Već deceniju žitelji Gornjeg Milanovca u posebne kontejnere odvajaju pet ambalažu, papir i komunalni otpad.
"Mnogo mi znači, mi sve sortiramo kod kuće. Kad god prođem ako imam neku kesu ili bocu, uvek stavim gde treba. Navikli smo flaše odvajamo tamo, otpad 'vamo i to je, flaše obavezno odvajamo posebno. Ne vidim svrhu zašto to bacati kad to može da se iskoristi ponovo i da malo sačuvamo nešto za našu decu", kažu meštani Gornjeg Milanovca.
Korak dalje u selekciji otpada uskoro bi trebao da bude početak odvajanja organskog otpada u posebne kese. Podršku u uvođenju novih tehnologija u tretiranju otpada kao sirovine, Gornjem Milanovcu pružiće italijanska kompanija, jedna od najvećih proizvođača biorazgradivih kesa u Evropi, zainteresovana za saradnju sa ovom opštinom.

"Opština Gornji Milanovac pored samog selektivnog prikupljanja otpada planira da u saradnji sa Novamontom uradi jedan projekat koji bi finansirala Evropska unija, a to je proizvodni pogon za preradu tog organskog otpada u kompost, koji će se koristiti dalje", kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.
U Gornjem Milanovcu se nadaju da će to biti višestruko isplativo. Uz dodatnu, još jednu komponentu za selekciju otpada građani će, kažu dobiti i manje račune.
"Kompost ćemo predavati na tržištu, a onda taj novac koji budemo prihodovali po osnovu prodaje komposta ćemo moći da za taj iznos umanjimo, ovaj, komunalne usluge, odnosno račune za komunalne usluge", objašnjava Ivan Lazić, director JKP Gornji Milanovac.
Ostaci hrane i drugih organskim materija čine polovinu smeća, pa u Gornjem Milanovcu ističu da su smanjenje pritiska na sanitarnu deponiju Vujan, na koju sada odlažu otpad i niži troškova prevoza još neke od prednosti odvajanja biorazgradivog otpada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.