Počinje nova akademska godina

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje nova akademska godina

Na fakultetima u Srbiji počinje nova akademska godina. Studenti beogradskog Arhitektonskog fakulteta nakratko blokirali Bulevar kralja Aleksandra. Studenti traže da se ublaže kriterijumi za upis, preispita njihovo opterećenje i definišu uslovi upisa na master studije.

Novu generaciju od ukupno 1.526 brucoša primio je Pravni fakultet u Beogradu, a svečanosti su prisustvovali i visoki državni zvaničnici, ministri prosvete i pravde.

Ministarka pravde Snežana Malović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručila je budućim pravnicima da se od njih mnogo očekuje, jer oni treba da unaprede srpsko društvo i budu podrška reformi pravosuđa.

"Danas kada je proces integracije Srbije u EU nepovratan upravo od ovog fakulteta, i vas kao njegovih studenata, očekujemo da budete aktivni učesnici izgradnje prava harmonizovanog sa evropskim pravom", istakla je Malović.

Ministar prosvete Žarko Obradović brucošima je poručio da će od njihovih stavova i odluka zavisiti mnoge stvari u budućnosti Srbije.

"Vaše je da učite, a mi u državi Srbiji koji se brinemo o obrazovanju potrudićemo se da ono bude komplementarno sa obrazovanjem EU i da ide u korak sa obrazovanjem u svetu", rekao je Obradović.

Dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević najavio je da će tokom školske 2009-2010. godine biti dodeljeno 100 stipendija za uspešne studente iz socijalno ugroženih porodica.

Školska 2009/10. godina za studente univerziteta u Srbiji zvanično počinje danas, a akademci beogradskih fakulteta ponovo prete protestima, tražeći da se ublaže kriterijumi za upis, da se preispita njihovo opterećenje, kao i da se definišu uslovi upisa na master studije.

Studenti traže da se bodovi za upis godine sabiraju sa svih godina studija i da se onima koji su "očistili" sve dotašnje semestre, omogući da pređu na budžet, rekla je Tanjugu student prorektor Unvierziteta u Beogradu (UB) Sonja Nektarijević.

Akademci smatraju da je reforma neadekvatno sprovedena, da je opterećenje akademaca preveliko i da su retki fakulteti koji su svoje programe prilagodili novim pravilima, već su ih samo "prepakovali", rekla je Nektarijević i najavila da će studenti imati sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete krajem ove sedmice.

Prema predlogu akademaca, koji treba da odobri Ministarstvo prosvete, student može da zadrži status budžetskog studenta, odnosno može nastaviti studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta, ako je u školskoj 2007/2008. ostvario najmanje 42 boda.

Zatim, ako je tokom 2008/2009. godine student ostvario najmanje 48 bodova, odnosno ako je u školskoj 2009/2010. godini ostvario najmanje 54 boda.

To ustvari znači da je za upis u drugu godinu potrebno je 48 bodova, za upis u treću godinu, umesto 48 poena iz tekuće godine treba najmanje 90, ali sa prve i druge godine. Za upis u četvrtu godinu, umesto 48 poena iz tekuće godine treba najmanje 127, ali sa prve, druge i treće godine, objasnila je ona.

Jedan od zahteva je da se samofinansirajućim studentima koji su u tekućoj godini sakupili 60 bodova, omogući prelazak na budžet, zatim da se formiraju komisije koje će proveriti da li fakulteti sprovode racionalizaciju nastavnog plana i programa.

Protest studenata arhitekture

Grupa studenata beogradskog Arhitektonskog fakulteta koji žele da upišu master studije blokirala je nakratko danas popodne saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra, a potom ušla u zgradu fakulteta.

Kako je Tanjugu izjavio predsednik Studentskog parlamenta fakulteta Igor Mišković, akademci koji su završili treću godinu arhitekture nezadovoljni su što još nisu poznate kvote za master studije, niti koliko njih će država moći da finansira.

"Pri tom, fakultet je već ponudio ugovor i odredio da platimo prvu ratu od 40.000 dinara, od ukupnih 240.000 dinara, iako se još ne zna ko će od nas biti na budžetu", rekao je Mišković, dodajući da su blokirali nastavu i da će ostati na fakultetu dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Mako u izjavi Tanjugu demantovao je da je obustavljena nastava na fakultetu i naglasio da je upis za master studije završen.

"Odbijanjem da sa fakultetom potpišu ugovor, zapravo su prestali da budu studenti našeg fakutleta, jer su završili treću godinu dodiplomskih studija, čime im je prestao status akademaca", rekao je dekan Mako.

Mako je naglasio da ih je trenutno u amfiteatru fakulteta jako malo i rekao da nikako neće moći da ostanu u zgradi i tokom noći.

"Uostalom, onog trenutka kada država uplati fakultetu iznos namenjen za finansiranje mastera o trošku budžeta, mi ćemo im vratiti novac od upisa", rekao je dekan i naglasio je trenutno šestoro studenata upisano na master i da je za njih nastava započela pre četiri sedmice.

Dekan je objasnio da su takav, tipski ugovor potpisali svi studenti prve, druge i treće godine i da se taj dokument tiče uslova studiranja, prihvatanja Statuta fakutleta, Poslovnika o disciplinskoj odgovornosti studenata...

Probleme sa upisom na diplomske studije imaju i studenti Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti, ali je uprava fakulteta odlučila da pomogne, odlukom da studenti prve godine mastera, koji ispunjavaju uslove studiranja, dobiju status studenta na budžetu Republike Srbije.

To je neophodno radi ostvarivanja njihovih prava na studentske domove, stipendije, kredite i zdravstvenu zaštitu, što im omogućava normalno pohađanje nastave, saopštio je taj fakultet.

U saopštenju se navodi da se iščekuje hitan odgovor Ministarstva prosvete o statusu diplomskih umetničkih studija u celini i dodaje da će dekan Fakulteta likovnih umetnosti Slobodan Roksandić podneti ostavku ako uskoro ne stigne objašnjenje iz Ministarstva vezano za finansiranje mastera.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će u ponedeljak, 5. oktobra, biti poznate kvote za upis na master studije o trošku države i pozvao fakultete da finansiraju školovanje jednog dela budućih mastera.

Kvote će biti u skladu sa finansijskim mogućnostima države, rekao je Obradović i podsetio da su fakulteti još ranije, kada su definisana pravila oduzimanja dela sopstvenih prihoda radi njihovog slivanja u budžet, obećali i izrazili spremnost da školuju jedan deo mastera o sopstvenom trošku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova akademska godina od sutra, studenti najavljuju protest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 19:00

BEOGRAD - Školska 2009/10. za studente univerziteta u Srbiji zvanično počinje sutra, a akademci beogradskih fakulteta ponovo prete protestima, tražeći da se ublaže kriterijumi za upis, da se preispita njihovo opterećenje, kao i da se definišu uslovi upisa na master studije...Studenti traže da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.