Nova akademska godina od sutra, studenti najavljuju protest

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova akademska godina od sutra, studenti najavljuju protest

BEOGRAD - Školska 2009/10. za studente univerziteta u Srbiji zvanično počinje sutra, a akademci beogradskih fakulteta ponovo prete protestima, tražeći da se ublaže kriterijumi za upis, da se preispita njihovo opterećenje, kao i da se definišu uslovi upisa na master studije.

Studenti traže da se bodovi za upis godine sabiraju sa svih godina studija i da se onima koji su "očistili" sve dotadašnje semestre, omogući da pređu na budžet, rekla je Tanjugu student >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prorektor Univerziteta u Beogradu (UB) Sonja Nektarijević.

Fakulteti "prepakovali" stare programe

Akademci smatraju da je reforma neadekvatno sprovedena, da je opterećenje akademaca preveliko i da su retki fakulteti koji su svoje programe prilagodili novim pravilima, već su ih samo "prepakovali", rekla je Nektarijević i najavila da će studenti imati sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete krajem ove sedmice.

Prema predlogu akademaca, koji treba da odobri Ministarstvo prosvete, student može da zadrži status budžetskog studenta, odnosno može nastaviti studije u statusu studenta koji se finansira iz budžeta, ako je u školskoj 2007/2008. ostvario najmanje 42 boda, potom ako je tokom 2008/2009. godine ostvario najmanje 48 bodova, odnosno ako je u školskoj 2009/2010. godini ostvario najmanje 54 boda.

To znači da je za upis u drugu godinu potrebno je 48 bodova, za upis u treću godinu, umesto 48 poena iz tekuće godine treba najmanje 90, ali sa prve i druge godine. Za upis u četvrtu godinu, umesto 48 poena iz tekuće godine treba najmanje 127, ali sa prve, druge i treće godine, objasnila je ona.

Jedan od zahteva je da se samofinansirajućim studentima koji su u tekućoj godini sakupili 60 bodova, omogući prelazak na budžet, zatim da se formiraju komisije koje će proveriti da li fakulteti sprovode racionalizaciju nastavnog plana i programa.

Proteste već od sutra najavljuju i studenti Arhitektonskog fakulteta UB, zbog problema sa upisom na master studije.

Ugovori bez kvota i uslova upisa

Kako je Tanjugu rekao predsednik Studentskog parlamenta Arhitektonskog fakulteta Igor Mišković, još nisu objavljene kvote ni uslovi upisa na master studije, a fakultet je tražio od studenata da potpišu ugovor u kome se navodi da su upoznati sa uslovima upisa na master i da se slažu sa njima.

"Istovremeno traže da uplatimo 40.000 dinara, za prvu ratu od ukupnog iznosa od 240.000 dinara za master", rekao je on, dodajući da je za sada oko 240 studenata odbilo da se pod takvim uslovima upiše na master.

Mišković je istakao da će sutra, nakon sastanka sa dekanom fakulteta, biti poznato više detalja o obliku protesta, ukoliko se studentima ne izađe u susret . On je precizirao da se od današnjeg najavljenog protesta odustalo zbog tragične smrti francuskog državljanina Brisa Tatona u Beogradu i proglašenog Dana žalosti.

Na Univerzitetu u Beogradu, najvećem u Srbiji, u julskom i septembarskom roku upisano je 13.848 brucoša, a ostala su 784 upražnjena mesta.

Takođe, na fakultetima i univerzitetima u toku je peti, poslednji ciklus akreditacije, za koji su se uglavnom prijavili privatni univerziteti.

Ministar prosvete Žarko Obradović pozdraviće studente i prisustvovati svečanom početku nove akademske godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, najavljeno je Ministarstva prosvete.

Pojedini fakulteti organizovali su svečani prijem brucoša u ponedeljak 29. septembra, juče i danas, dok su neke visokoškolske ustanove odlučile da novu školsku godinu počnu 5. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.