Počeo samit u Istanbulu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2010, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit u Istanbulu

BEOGRAD/ISTANBUL/PRAG - Predsednik Srbije Boris Tadić označio je danas trilateralni sastanak sa predsednikom Turske Abdulahom Gulom i predsedavajućim Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem kao novi početak u odnosima tri zemlje koje imaju zajedničke interese, među kojima i da se zajedno nađu u Evropskoj uniji (EU).

Tadić, Gul i Silajdžić saglasili su se u Istanbulu da će nastaviti da rade na izgradnji mira, prosperiteta i stabilnosti na Balkanu i da je zajednički cilj sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tri zemlje integracija u EU.

Kako je Tadić istakao na konferenciji za novinare tri predsednika, ta iskrena podrška jednih drugima iskaz je zajedničke vizije kojoj smo privrženi i na čijem ostvarenju ćemo nastaviti zajednički da radimo.

Na balkanskom samitu Tadića, Gula i Silajdžića usvojena je Istanbulska deklaracija i postignut dogovor da se u naredne dve godine održe trilateralni sastanci u svakoj od tri zemlje.

Principi jačanja bezbednosti i saradnje

Kako je istaknuto, regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multiverskih osobenosti regiona.

U Deklaraciji je takođe istaknut "hrabar i vizionarski pristup" Borisa Tadića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića i njihova "odlučnost da se prevaziđu istorijske razlike i izgradi zajednička budućnost " zasnovana na toleranciji i razumevanju.



Članstvo u EU zajednički interes


Predsednik Srbije Boris Tadić je, po završetku samita, poručio da je zajednički interes tri zemlje članstvo u EU i izrazio uverenje da samit predstavlja novi početak.

Srbija je, rekao je Tadić, spremna da preuzme odgovornost za novi početak odnosa tri zemlje i istakao da je Beograd doprineo pomirenju, poštovanju jednakih prava, međusobnom poštovanju i borbi za pravdu.

On je, takođe, naglasio da Srbija podržava sve legitimne odluke koje donose institucije vlasti BiH.

Evropska vizija Balkana

Turski predsednik Abdulah Gul poručio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su trilateralni sastanci i prijateljski odnos tri zemlje važni za budućnost, mir, prosperitet i zajedničku evropsku viziju Balkana.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić je izrazio zadovoljstvo što mu je predsednik Srbije u Istanbulu naglasio da Srbija nikada neće preduzeti ništa što bi pričinilo štetu integritetu i suverenitetu BiH.

On se istovremeno zahvalio Beogradu i Ankari na podršci koju daju BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO, što je, uz članstvo u EU, strateški cilj BiH.

Tadić je predložio da naredni sastanak bude održan u Beogradu.

U zajedničkoj Deklaraciji, navedeno je i da će članovi trojnog Predsedništva BiH uskoro posetiti Beograd, a predsednik Tadić i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan zajedno će posetiti Srebrenicu na 15. godišnjicu od zločina nad muslimanima u tom mestu.

Stanković: Deklaracija je pozitivan korak ka boljim odnosima

Istanbulska deklaracija, koju su danas potpisali najviši predstavnici Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine, pozitivan je korak ka uspostavljanju boljih odnosa i za očekivati je da će donedavne političke tenzije između BiH i Srbije biti prošlost, ocenio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

"Deklaracija je dobar potez za potencijalne evropske integracije jer sigurno je da se ne može očekivati približavanje Briselu sa nizom otvorenih pitanja, posebno između Srbije i BiH čiji su odnosi u poslednje vreme imali značajne uspone i padove", kazao je Stanković Tanjugu.

On je istakao i da dogovor u Istanbulu pokazuje da neće biti nametanja nikakvih rešenja bez dogovora tri naroda koji žive u BiH, kada je reč o redefinisanju ustava BiH.

"Treba imati u vidu i da u Srbiji, odnosno Sandžaku, živi značajan deo Bošnjaka kojima to takođe treba da bude poruka da, ukoliko Beograd i Sarajevo dobro komuniciraju, i Bošnjaci koji ovde žive treba da se ponašaju u tom duhu i da prihvate Srbiju kao svoju državu", rekao je Stanković.

Trilateralni sastanak u Istanbulu, prema Stankoviću, predstavlja svojevrstan politički poen za Tursku kao regionalnu zemlju i dobrog partnera koji je uspeo da napravi "most" između Srba i Bošnjaka, kao i pospeši razvoj njihovih odnosa.

"Iako ostaje još puno otvorenih pitanja, poput onih vezanih za Kosovo, Deklaracija predstavlja pomak i nešto što kratkoročno, srednjoročno i dugoročno garantuje smirivanje tenzija u ovom delu regiona", ocenio je Stanković.

Takođe, poruka koja je danas poslata iz Istanbula znači i da negativne poruke iz prošlosti koje je Silajdžić nedavno uputio Tadiću, na skupu u Mostaru, treba da ostanu u prošlosti.

Predsednici Srbije, Turske i BiH, Boris Tadić, Abdulah Gul i Haris Silajdžić, saglasili su se danas u Istanbulu da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multiverskih osobenosti regiona.

Grubješić: Potvrđen doprinos Srbije u obezbeđivanju mira

Šef poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić ocenila je danas da je Istanbulskom deklaracijom još jednom potvrđena uloga i doprinos Srbije u obezbeđivanju trajnog mira, bezbednosti i pomirenja u regionu.

Grubješićeva je Tanjugu izjavila da je, takođe, potvrđena i spremnost Srbije da učestvuje u svim regionalnim skupovima, pod uslovom da Kosovo i Metohija budu predstavljeni u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ona je dodala da je istanbulski skup izuzetno značajan i prvi na najvišem nivou još od devedesetih godina.

Ugljanin: Važan korak za buduće odnose u regionu

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin ocenio je danas da je istanbulska deklaracija veoma važan korak za buduće odnose u regionu, a posebno to što je, kako je rekao, predsednik Srbije Boris Tadić pritom zadržao lidersku poziciju.

"Za nas je to veoma važno jer svima nama je zajednički cilj ulazak u Evropsku uniju, a preduslov za to su mir, stabilnost i saradnja na Balkanu", rekao je Ugljanin Tanjugu.

Ugljanin, koji je i lider Bošnjačke liste za evropski Sandžak, kazao je da ohrabruje to da se u narednim godinama može očekivati niz sastanaka predstavnika tri zemlje na najvišem nivou što će obezbediti osiguravanje, kako je naveo, naših zajedničkih interesa i ciljeva.

On je ukazao na važnost posredovanje Turske u svemu tome jer, podsetio je, Srbija s Turskom ima potpisan važan sporazum o zajedničkoj izgradnji infrastrukture u Srbiji.

Realizacijom tog sporazuma, objasnio je Ugljanin, stvara se preduslov za stabilan i održiv razvoj, posebno nerazvijenih delova zemlje, kao što je Sandžak, u kome živi pretežno bošnjačko stanovništvo.

Ugljanin je ukazao i da su predstavnici Bošnjaka u parlamentu Srbije dali doprinos izglasavanju Deklaraciji o osudi zločina u Srebrenici čime su, kako je rekao, pokazali spremnost da dele odgovornost sa Srbima i ostalim narodima koji žive u Srbiji.

Kolundžija: Deklaracija - istorijski iskorak

Šef poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju u skupštini Srbije Nada Kolundžija ocenila je da današnje potpisivanje Istanbulske deklaracije predstavlja za region jedan od istorijskih iskoraka ka građenju budućnosti i saradnje u regionu.

"Ta deklaracija će, istovremeno, u velikoj meri pomoći da se problemi prošlosti rešavaju na sasvim drugačiji način i da se otvore nove perspektive razvoja čitavog regiona", izjavila je Kolundžija Tanjugu.

Ona smatra da potpisivanje Deklaracije potvrđuje i kredibilitet i poziciju Srbije kao lidera u regionu u uspostavljanju novih regionalnih odnosa.

"Zato mislim da je ovo značajan korak koji će i u odnosu na druge zemlje otvoriti perspektive za ostvarivanje boljih regionalnih odnosa. Samim tim, za Srbiju, njene građene, ali i za čitav region, biće otvorene nove mogućnosti razvoja", rekla je Kolundžija.

Jakšić: Pokrenuto dogovaranje

Vest da su se na trilateralnom samitu u Istanbulu predstavnici Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine dogovorili o budućoj saradnji je "veoma važna", ocenio je danas spoljnopolitički komentator lista "Politika" Boško Jakšić, naglasivši da je tim susretom pokrenuto dogovaranje.

On je Tanjugu rekao da je to bila dobra prilika da Turska ponudi svoje usluge dobre volje za rešavanje problema koji se, pre svega, tiču BiH, najranjivijeg dela regiona koji bi mogao da donese i najviše probleme.

Iako je, kaže Jakšić, izostala informacija o konkretnim dogovorima i uprkos postojanju nekoliko nerešenih konkretnih problema, veoma je dobro da su se akteri trilateralnog skupa u Istanbulu našli na tako visokom nivou.

"Ovaj susret je tim pre značajan imajući u vidu da je Silajdžić nedavno u Mostaru uputio veoma oštre reči predsedniku Tadiću", podsetio je Jakšić.

Prema njegovim rečima, sve to na neki način baca u zasenak činjenicu da iz Istanbula nije dobijena vest da se region dogovorio oko načina zastupanja Kosova i Srbije na regionalnim skupovima.

Ipak, očigledno je, smatra Jakšić, da je i za to "mehanizam aktiviran" i da je pokrenuto dogovaranje, što samo može da optimistički pokazuje da će se rešenje i tog problema naći.

Prema Jakšiću, Turska je već pokazala da je svojim posredovanjem, svojevremeno oko problema u Sandžaku, pokazala da može da doprinese rešavanju problema koji postoje između Srbije i BiH.

"Turska je, imajući u vidu uticaj i ugled koji ima u BiH, ali i na Kosovu, pokazala da je ona ta diplomatska strana koja može da izvrši određenu vrstu neophodnih pritisaka", rekao je Jakšić.

To tim pre, smatra on, jer je Srbija u ovom trenutku očigledno pod pritiscima sa Zapada, a nedostajali su određeni pritisci na Prištinu.

"Jasno je da rešenje mnogih problema od regionalnog zajedničkog prisustvovanja sastancima može u ovom trenutku da bude pronađeno samo kroz ravnomernu raspodelu pritisaka jer ravnomerne količine dobre volje još nema s obzirom na to da su pozicije jako udaljene", ocenio je Jakšić.

PUPS: Pozitivno Potpisivanje Deklaracije

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momir Čolaković ocenio je danas potpisivanje Istanbulske deklaracije kao dobar korak, s obzirom na interes koji Srbija ima prema Bosni i Hercegovini.

"Pozdravljam potpisivanje Deklaracije, prvenstveno zbog interesa koji imamo prema Bosni i Hercegovini, ali i multietičnosti u Srbiji, na čijoj teritoriji živi veliki broj muslimana", rekao je Čolaković Tanjugu.

On je dodao da "nema ništa protiv" posete predsednika Srbije Borisa Tadića Srebrenici na 15. godišnjicu zločina, koja je predviđena Deklaracijom.

"To je mudar i hrabar potez predsednika", rekao je Čolaković.

Tihić: Doprinos unapređenju odnosa dveju zemalja

Istanbulska deklaracija i susret predsednika Srbije Borisa Tadića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića danas u Istanbulu je siguran doprinos unapređenju odnosa dveju zemalja, koji su već duže vreme u zastoju, ocenio je lider Stranke demokratske akcije u BiH Sulejman Tihić.

Tihić je Tanjugu rekao da je današnji trilateralni skup dobra osnova za dalje konkretne sporazume BiH i Srbije.

Tihić je kao veoma pozitivno i dobro ocenio to što je, kako je rekao, u Istanbulu dogovoreno da će se za 15. godišnjicu Tadić i Gul naći u Srebrenici.

"To je dobra vest, a veoma je važno i to što će se Predsedništvo Bosne i Hercegovine, nakon četiri godine, naći sa Tadićem u Beogradu", rekao je Tihić istakavši da "dosadašnje stanje nikom nije odgovoaralo".

Tihić, koji je i predsedavajući Doma naroda parlamenta BiH, kazao je da je istanbulski dogovor važan za ceo region, posebno za Bošnjake koji žive u Srbiji.

"Ceo region je na određen način isprepletan državama u kojima žive narodi različitih kultura i religija i te razlike treba da budu naša prednost, a ne razlog za sukobljavanje", naveo je on.

Tihić je rekao da je jedan narod u jednoj državi većinski, a u drugoj manjinski i izrazio nadu da će evropski put učiniti da te granice više ne budu granice razdvajanja.

Špirić: Dobro je da se vode razgovori i traže rešenja

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić ocenio je povodom Deklaracije u Istanbulu da je dobro da se vode razgovori i traže rešenja za poboljšanje odnosa u regionu.

"Što se tiče BiH, nije dobro da se ti razgovori i rešenja traže samo s jednim od tri člana u Predsedništvu BiH", ocenio je Špirić u izjavi Tanjugu.

Komentarišušući istanbulske razgovore i potpisanu deklaraciju, Špirić je rekao da BiH nije u takvom stanju da jedan član Predsedništva može donositi rešenja umesto druga dva.

On je rekao da nije siguran da je i današnja lokacija najbolje izabrana za postizanje dogovora i rešenja odnosa između dve zemlje u regionu.

"Da je postojala volja unutar BiH, ti problemi bi bili ranije prevaziđeni", rekao je Špirić i dodao da se u BiH mora poštovati unutrašnji dijalog, dogovor i konsenzus, jer bez toga teško da će doći do bilo kakvog rešenja.

Davutoglu: Prekretnica za zemlje Balkana

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da samit Turske, BiH i Srbije održan danas u Istanbulu predstavlja istorijsku prekretnicu za zemlje Balkana.

"Ovaj trilateralni balkanski samit je istorijski događaj, zapravo istorijska prekretnica za naš region", rekao je Davutoglu posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića, Turske Abdulaha Gula i predsedavajućeg Predsedništvu BiH Harisa Silajdžića.

Davutoglu je, kako prenosi turska agencija Anadolija, ocenio da samit predstavlja "dobru i simboličnu sliku iz raznih perspektiva i da je stvorio nadu za budućnost Balkana".

"Dobro je da je Srbija potvrdila da poštuje teritorijalni integritet Bosne i takođe je važno da je predsednik Silajdžić izjavio da planira da poseti Beograd. To je važno za normalizaciju odnosa dveju zemalja", kazao je šef turske diplomatije.

Govoreći o samitu EU, Turske i Srbije održanom u Beogradu ove nedelje, Davutoglu je rekao da takvi ministarski sastanci imaju za cilj da približe viziju Unije balkanskim zemljama.

"To su sve dobre poruke. Turska je zahvalna liderima koji su prihvatili naš poziv da dođu u Istanbul i koji su dali veoma pozitivne poruke svetu, našem regionu i Evropi. Nadamo se da će se to nastaviti", kazao je turski zvaničnik.

On je najavio i da će se u sredu u Ankari održati sastanak ministara spoljnih poslova Turske, BiH i Hrvatske. "Turska će uporno i predano raditi na unapređivanju mira u regionu", rekao je Davutoglu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.