Počelo suđenje monstrumu koji je žrtvi silovanja unakazio genitalije

Izvor: Blic, 13.Maj.2014, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo suđenje monstrumu koji je žrtvi silovanja unakazio genitalije

Na Županijskom sudu u Splitu održano je pripremno ročište studentu R.Š. (20), optuženom za silovanje i pokušaj ubistva vršnjakinje mikserom u privatnoj kući u Podstrani krajem 2012. godine. Na pripremnom ročištu optuženi student ima opciju da prizna krivicu i nagodi se s tužilaštvom ili da se odluči na suđenje i predloži dokaze u svoju korist.

Od početka postupka R.Š. je negirao krivicu i tvrdio da se radilo o dobrovoljnom odnosu, što je potvrdio i na pripremnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ročištu koje je zatvoreno za javnost, prenosi Jutarnji list.

Jedan od temeljnih dokaza na predstojećem suđenju biće i medicinska veštačenja napravljena tokom postupka.

U prilog odbrani optuženog studenta R.Š. ide veštačenje Medicinskog fakulteta u Rijeci, prema kojem teške povrede 20-godišnje studentkinje nisu morale biti nanete predmetom već postoji mogućnost da su nanete rukom.

Četvorica lekara takođe su potvrdili kako je mikser isključen kao sredstvo povređivanja.

Optužnica Županijskog državnog tužilaštva u Splitu temelji se na prvom sudskom medicinskom veštačenju u kojem je procjenjeno kako nije moguće da su povrede nanete rukom već je moralo biti upotrebljeno neko sredstvo.

Upravo zato su nakon što je iz Zagreba stiglo medicinsko veštačenje, osim za silovanje, optužili R.Š. i za pokušaj ubojstva.

Međutim, nakon prvog lekarskog mišljenja branilac optuženog studenta advokat Željko Gulišija zatražio je drugo veštačenje u kojem su četvorica riječkih lekara izneli suprotan nalaz.

Specijalisti opšte i abdominalne hirurgije, ginekologije, sudske medicine i psihijatar naveli su primere iz svetske prakse u kojima su slične povrede nanete rukom.

Pozvali su se na publikacije američkog društva koje objavljuje i medicinska istraživanja iz domene forenzičkih nauka.

U navedenim stručnim radovima izneti su slučajevi iz prakse, uglavnom iz Hitne pomoći, a u kojima su opisana četiri slučaja istih ili sličnih povreda od kojih pojedini datiraju iz 1995. godine.

Spominju se čak i dva smrtna slučaja ženskih osoba nastala nakon povreda nanijetih rukom ili šakom tokom heteroseksualnih odnosa.

Na suđenju kojem još nije određen datum i koje će kao i pripremno ročište biti zatvoreno za javnost, svedočiće i žrtva.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.