Počela rasprava o budžetu

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela rasprava o budžetu

Nakon celodnevnog rada srpski parlament i sutra nastavlja raspravu o budžetu. Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je budžet za 2009. godinu restriktivno-podsticajni. Predsednik Tadić potpisao ukaz o proglašenju zakona usvojenih na popodnevnoj sednici. Opozicione partije kritikovale predloženi budžet.

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je ukaz o proglašenju seta zakona koje su poslanici Skupštine Srbije usvojili, rečeno je u kabinetu predsednika republike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Među zakonima, koje je Tadić potpisao, nalazi se Zakon o izmenama Zakona o važenju putnih isprava za građane Srbije čije je važenje produženo do 31. decembra 2009. godine. Zakoni stupaju na snagu osam dana po objavljivanju u "Službenom glasniku" Republike Srbije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Srbija morati da pređe na privremeno finansiranje ako Skupština Srbije ne usvoji Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu.

"Privremeno finansiranje nije stvar vlade, već zakonske neminovnosti ukoliko se ne usvoji Predlog budžeta za 2009. godinu", rekao je Cvetković novinarima u Skupštini Srbije. Dodao je da je optimista i da očekuje da će skupština u zakonskom roku, do kraja godine, usvojiti budžet.

Poslanici Liberalno demokratske partije svojim svojim glasovima omogućili su nastavak rada Parlamenta i predviđeno glasanje.

"Tri minuta smo razgovarali sa predsednicom Parlementa Slavicom Đukić Dejanović i pošto je postalo jasno da ne može ni na koji drugi način da se reši problem, uvažili smo interese građana i odlučili da prekinemo blokadu koju je proizvela Vlada Srbije", objasnio je Jovanović novinarima u Skupštini.

Prema njegovim rečima, poslanici LDP omogućili su početak glasanja ali će glasati protiv Predloga zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava i protiv izmena Zakona o državnim službenicima.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara i Koalicije Albnca preševske doline odbili su da učestvuju u davanju kvoruma, jer nisu usvojeni njihovi amandmani na Predlog zakona o sedištima i područjima sudova.

Poslanici u Skupštini Srbije najveći deo današnjeg rada posvetili su diskusiji o Predlogu zakona o budžetu za 2009. godinu i pratećim zakonima, a nešto pre dvadeste dva sata sednica je prekinuta. Predsednica parlamenta zakazala je nastavak rasprave za utorak u 10 časova.

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je budžet za 2009. godinu restriktivno-podsticajni, jer predstavlja balans između tekuće potrošnje i razvoja i ukazao da je Vlada Srbije pripremila mere koje bi trebalo da omoguće da Srbije prođe što bezbolnije kroz predstojeću krizu.

"Ovaj budžet treba smatrati kao i jedan od glavnih paketa mera koji država preduzima za prolazak kroz ekonomsku krizu", naglasio je Cvetković, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, na početku rasprave o budžetu za narednu godinu.

Cvetković je rekao da je budžet restriktivan u delu državnih troškova, koji treba da budu što manji, a podsticajan je u onom delu koji treba da podrži privredu da prebrodi teškoće i održi planirani razvoj.

" Vlada nije odustala od razvojne komponente privrednog sektora i u tom okviru osnovni investicioni prioritet biće izgradnja Koridora 10" , naglasio je Cvetković.

Budžet za 2009. godinu napravljen je na temelju tri principa: na principu zajedništva u okviru vladajuće koalicije, na principu solidarnosti, da svi podjednako podnesu teret odgovornosti i na principu kontinuiteta, što znači da će se stalno pratiti ekonomska situacija i po potrebi preduzimati dodatne mere.

Najveći izdaci za socijalnu zaštitu

Ministar finansija Diana Dragutinović pozvala je poslanike u parlamentu da usvoje Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu i izmene i dopune pet poreskih zakona.

Obrazlažući budžet za 2009. godinu za skupštinskom govornicom, ministarka finansija je podsetila da su prihodi budžeta za 2009. godinu planirani na oko 698,8 milijardi dinara, rashodi na oko 748,8 milijardi dinara, a deficit ispod 50 milijardi dinara.

Najveći izdaci iz budžeta biće za različite oblike socijalne zaštite i na to će biti izdvojeno oko 34,8 odsto, za kapitalne izdatke oko 40 milijarda dinara, od čega je polovina u okviru projekata NIP-a, dok je za transfere ostalim nivoima vlasti planirano je oko 73,6 milijardi dinara.

Budžet je osnovni instrument ekonomske politike Vlade Srbije, naglasila je Dragutinovićeva i ukazala da će globalna ekonomska kriza, koja se pogoršala u protekla tri meseca, imati negativne posledice i na ekonomiju Srbije.

Dragutinovićeva je rekla da je najvažniji zadatak ekonomske politike u 2009. godini održavanje makroekonomske stabilnosti, koji podrazumeva i smanjenje javne potrošnje, zbog čega je budžet veoma restriktivan, i napomenula da će plate zaposlenih u državnoj upravi biti na istom nivou kao u 2008. godini, pri čemu oni ne mogu računati na bonuse i 13. platu.

Potpredsednik Vlade i ministrar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić ocenio je da Srbija ne može biti zadovoljna izdvajanjem 0,3 odsto BDP-a za nauku, koliko je predviđeno budžetom za 2009, i najavio investicije privatnog sektora u naučne projekte.

Plate prosvetnih radnika i naučnika u 2009. godini će rasti do osam odsto, u skladu sa planiranom inflacijom, što je dobro u ovoj situaciji, rekao je Đelić.

Opozicija: Budžet loš

Opozicione partije u Skupštini Srbije kritikovale su predloženi budžet za narednu godinu ocenivši da je nerealan i da ne odražava stvarno stanje u državi.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je rekao da da je predlog budžeta za 2009. godinu "budžet lepih namera, očigledne nemoći i drskosti vladajuće većine".

Ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe "Za Evropsku Srbiju" Aleksandar Vlahović je rekao da je vlada morala naći najbolji odgovor kako bi udarac svetske ekonomske krize na Srbiju bio što blaži, a teret ravnomerno raspoređen.

Predstavnik poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović je rekao da je "budžet pun optimizma". Obradović je rekao i da su druge stavke predviđene u ovom Predlogu budžeta "nerealne" i dodao da sumnja da ovakav budžet može da se realizuje.

Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić je rekao da je predložen budžet pojedinih interesnih grupa koje žele da ostvare i pokažu svoju moć tako što će uzimati sredstva "kako im padne na pamet", dok drugi kojima su ta sredstva "životno potrebna" neće dobiti ništa kao što su rezervisi iz Kuršumlije.

"Nudite nam budžet koji je veoma loš, na koji je uloženo ovoliko amandmana", rekao je on.

Na predlog budžeta za 2009. godinu i prateće zakone do sada je stiglo 530 amandmana.

Stari pasoši do kraja 2009.

Na popodnevnoj sednici, Parlament je usvojio set pravosudnih zakona, izmene Zakona o putnim ispravama, kojima je važenje starih pasoša produženo do kraja 2009. godine i izmene Zakona o osiguranju depozita, kojima je povećan nivo osiguranih depozita sa 3.000 na 50.000 evra.

Skupština je usvojila izmene zakona o državnim službenicima kojima se produžava rok za sprovođenje javnih konkursa za položaje do 31. decembra 2009. godine.

Zakonskim izmenama predviđeno je i da će zaštitinik građana moći javno da preporuči razrešenje državnog službenika koji ne štiti intrese građana pred državnim organima.

Usvojen je i Zakon o javnim nabavkama koji bi trebalo da obezbedi efikasnije i ekonomičnije sprovođenje postupka javnih nabavki, jačanje konkurencije, ali i mehanizme za suzbijanje korupcije.

Taj zakon je u grupi propisa neophodnih za ubrzanje pridruživanja Srbije EU.

Set pravosudnih zakona

Usvojen je prvi iz seta pravosudnih zakona - Zakon o uređenju sudova, kojim se regulišu nadležnosti i organizacija sudova u Republici. Predlog zakona podržao je 141 poslanik, od ukupno 150 prisutnih, dok devet nije glasalo.

Parlament je usvojio Zakon o sudijama koji predviđa opšti izbor sudija i kojim je postupak za izbor nosilaca te pravosudne funkcije prenet na novi organ - Visoki savet sudstva.

Usvojen je i Zakon o Visokom savetu sudstva, kojim se od Parlamenta preuzima niz nadležnosti u vezi sa položajem i izborom sudija. 

Skupština Srbije prihvatila je Predlog zakona o javnom tužilaštvu, koji uređuje položaj i status nosilaca te pravosudne funkcije i predviđa da Republičkog javnog tužioca, na predlog Vlade, bira Parlament na period od šest godina. 

Republički Parlament usvojio je Zakon o Državnom veću tužilaca koje će, kao novoformirani organ, obezbeđivati i garantovati samostalnost javnih tužilaca i njihovih zamenika. 

Usvojen je Zakon o sedištu i području sudova i javnih tužilaštava, kojim je predviđeno uspostvljanje nove pravosudne mreže uz značajno smanjenje broja sudova.

Povećan nivo osiguranih depozita na 50.000 evra

Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o osiguranju depozita, kojima je povećan nivo osiguranih depozita sa 3.000 na 50.000 evra, a ovo kao i ostala rešenja stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku".

Najznačajnija novina ovog zakona je i da se osigurani iznos depozita odnosi, osim na fizička lica, i na preduzetnike i mala i srednja preduzeća, čime treba da se doprinese finansijskoj stabilnosti na tržištu.

Izmenama zakona, takođe je data i mogućnost Vladi, a na osnovu pribavljenog mišljenja NBS, ako se pokaže kao nephodno da se poveća osigurani iznos.

Usvojene se i izmene zakona o Agenciji za osiguranje depozita kao i o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje kojima se realizuju mere vlade za ublažavanje finansijske krize.

Najznačajnija izmena Zakona o Agenciji za osiguranje depozita je da država može da kupi akcije banaka koje svojim poslovanjem ugrožavaju finansijsku stabilnost.

Do sada je država mogla da otkupi akcije domaćih banaka, a ovom izmenom taj krug se širi i na druge banke sa privatnim kapitalom kako bi se dodatno osigurao i izjednači položaj deponenata i u privatnim i u domaćim bankama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.