Počela raspodela ruske humanitarne pomoći na severu Kosova

Izvor: Studio B, 18.Jan.2012, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela raspodela ruske humanitarne pomoći na severu Kosova

Na severu Kosova danas je počela raspodela ruske humanitarne pomoći koja je nedavno dopremljena, kao i humanitarne pomoći koju je pre nekoliko meseci obezbedila Vlada Srbije.

Pomoć Rusije i Vlade Srbije od oko 400 tona namenjena je stanovništvu severa Kosova i sadrži veliku količinu namirnica i zato su utvrđene i dodatne kategorije korisnika humanitarne pomoći i sačinjen je spisak od 8.000 korisnika, rekao je novinarima sekretar Crvenog krsta Kosova Dragiša Murganić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Naveo je da će pomoć dobiti socijalno ugrožena domaćinastva, raseljeni iz 1999. godine i 2004. godine, porodice kidnapovanih i nestalih, kolektivni centri i penzioneri čija su primanja do 15.000 dinara, i dodao će zbog loših vremenskih uslova, loših puteva i udaljenih sela raspodela trajati oko mesec dana.

Oko 2.500 najugroženijih dobiće po 25 kilograma brašna, a svi ostali po pet kilograma šećera, tri litra ulja, dva kilograma pirinča, po 30 konzervi i dva ćebeta, rekao je Murganić.

"Od Rusije i Vlade Srbije na sever Kosova i Metohije dopremljeno je 50 tona brašna, 84 tone šećera, po 20 tona ulja i šećera, konzervi 192.132 ruskih konzervi mesa, 182.064 ribljih konzervi, 16.400 ćebadi, 450 furuna, šest grejalica i šest agregata", rekao je Murganić.

Naveo je da će pet tona mleka u prahu, koje su deo ruske pomoći, biti podeljeno obdaništima u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Murganić je danas uručio po jedan agregat od 100 kilovata Studentskom centru i Bolnici u Kosovskoj Mitrovici a ostala četiri agregata će biti podeljena institucijama u sve četiri opštine na severu Kosova za koje bude procenjeno da su im najpotrebniji.

Krajem prošle nedelje Opštinskim organizacijama Crvenog krsta u Leposaviću i Zubinom Potoku distribuirane su predviđene količine a zbog problema tehničke prirode podela pomoći će u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu početi za dva ili tri dana, naveo je Murganić.

Dodao je da je i u prethodnom periodu dodelom humanitarne pomoći ublažavana teška situacija a da je humanitarna pomoć čija je raspodela počela danas obimnija pa je i broj korisnika povećan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.