Počela kontrola mleka u svim prodajnim objektima

Izvor: Studio B, 21.Feb.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela kontrola mleka u svim prodajnim objektima

Inspekcijske službe kontrolišu da li su s rafova povučeni uzorci mleka u kojima je zabeležena nedozvoljena vrednost kancerogenog aflatoksina.

Iako pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da su nove analize dale još gore rezultate, ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović poručuje da nema mesta panici, jer je sa tržišta povučeno mleko koje sadrži aflatoksin. 

 

Stručnjaci: Mleko možemo piti, nema razloga za paniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

 

Nema razloga za paniku i mleko je bezbedno za upotrebu u uobičajenim količinama, poručili su stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

"Kod nas je, kao u Evropskoj uniji, dozvoljeno prisustvo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, dok je u svim ostalim zemljama ta granica 0,5 mikrograma. Po našim rezultatima na osnovu analize hraniva, sadržaj aflatoksina u litru sirovog mleka je 0,024 do 0,49", kazao je novinarima profesor Dragan Glamočić. 

Po njegovoj oceni, problem je u tome što se u Srbiji razlikuju propisi o dozvoljenom prisustvu aflatoksina u mleku, i u stočnoj hrani. "Propise koji su dozvoljavali prisustvo 0,5 mikrograma u litru mleka pooštreni su pre godinu i po, dok propisi o kukuruzu i hranivima nisu menjani, i dozvoljavaju visok sadržaj aflatoksina. Ako ta hraniva koja su zakonski ispravna, dajemo životinjama, dobijamo povećanu koncentraciju tog mikotoksina i u mleku", objasnio je Glamočić. 

On je potvrdio da ima hraniva u kojem je koncentracija aflatoskina veća od dozvoljene, ali je to posao tržišne kontrole. "Ako uklonimo ta hraniva, automatski ćemo rešiti problem u mleku", kazao je Glamočić. 

Poručio je Ministarstvu poljoprivrede da razmisli o podizanju gornje granice dopuštenog prisustva aflatoksina u kukuruzu, "kako bismo se uskladili s ostatkom sveta", pošto je Srbija veliki proizvođač kukuruza. "Bolje je suočiti se s nečim i prizanti, nego uništiti poljoprivredu i primarne proizvođače. Potrošači nisu ugroženi. Ne može niko da kaže da ljudi u Americi obolevaju više nego mi od kancera i drugih bolesti, a tamo su dozvoljene koncentracije mnogo veće od naših", kazao je Glamočić. 

Ocenio je da je sada navažnija kontrola na farmama i na ulazu sirovine u mlekare.  Rekao je da država ima valjane supstance (adsorbente) koji se koriste da vežu deo viška aflatoksina i koji ekonomski nisu veliko opterećnje za proizvođača. Njihovom upotrebom nivo tog mikotoksina može se svesti u dozvoljene granice. "Adsorbenti mikotoksina već nakon tri ili četiri dana smanjuju nivo aflatoksina, a koštaju od tri do 16 dinara dnevno po grlu, što nije veliki trošak", smatra Glamočić.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu: Mleko možemo piti, nema razloga za paniku

Izvor: Blic, 21.Feb.2013

Nema razloga za paniku i mleko je bezbedno za upotrebu u uobičajenim količinama, poručili su danas stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu..."Kod nas je, kao u Evropskoj uniji, dozvoljeno prisustvo aflatoksina 0,05 mikrograma po kilogramu, dok je u svim ostalim zemljama ta granica 0,5 mikrograma....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.