Počela gradnja prve samoodržive zgrade

Izvor: TvojPortal.com, 13.Jul.2011, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela gradnja prve samoodržive zgrade

BizLife.rsPrva samoodrživa zgrada u Srbiji, u koju će biti uključeni svi principi energetske efikasnosti za godinu dana biće izgrađena u Sremskim Karlovcima. Otkrivanjem gradilišne table simbolično je označen početak gradnje, a projekat, koji je pokrenuo Pokret gorana vojvodine, između ostalih, finansira Fond za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije, dok je Radio televizija Vojvodine glavni medijski sponzor.




>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com <<





"Koristeći, obnovljive izvore energije ideja je da zgrada sama sebe održava. Sunčanim kolektorima biće obezbeđena topla potrošna voda, objekat će imati prečistač otpadnih voda i ekološki lift, prvi u našoj zemlji. Međutim, zgrada će prvenstveno služiti za obučavanje mladih na temu energetske efikasnosti", kaže Nemanja Miličić, arhitekta projekta.
"Odnos prema životnoj sredini u Srbiji je nedovoljno razvijen", kaže državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Miladin Avramov i dodaje da je taj projekat ne samo priprema za budućnost, već i briga za nove generacije.
Izgradnja prve saomoodržive zgrade, zapravo je nadogradnja Ekološkog centra, čiji objekat u Karlovcima postoji od 18. veka. Novoizgrađeni objekat trebalo bi da doprinese, ionako bogatoj turističkoj ponudi Sremskih Karlovaca
"Mi u tome očekujemo angažovanost grada Novog Sada, očekujemo interesovanje u čitavoj Srbiji, ali i u regionu", kaže predsednik Pokreta gorana Vojvodine Jelena Jevtić.
Održiva zgrada Ekološkog centra, iako buduće središte energetske efikasnosti i ekologije, i dalje ostaje čuvar sremskokarlovačke dugogodišnje tradicije.
izvor:BizLife.rs



kućazgradesamodrzive zgrade

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.