Poboljšati položaj Roma u Srbiji

Izvor: B92, 16.Jun.2015, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Poboljšati položaj Roma u Srbiji"

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je da položaj Roma u Srbiji mora da se poboljša.

On je naveo i da je neophodno i da se smanji diskriminacija umesto da "zabijamo glavu u pesak i tvrdimo da ona ne postoji".

"Naš cilj je da poboljšamo položaj Roma, da inkluzija bude prisutna, da se diskriminacija smanji i da se o njoj govori, a ne da zabijamo glavu u pesak i tvrdimo kako ta pojava nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prisutna", istakao je Ivanišević, koji je i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i Dekade uključivanja Roma Vlade Srbije.

On je na predstavljanju analitičkog izveštaja o napretku Dekade uključivanja Roma rekao je da je Srbija potpisala nastavak te Dekade u narednih 10 godina i poručio da se mora više raditi na poboljšanju položaja Roma.

Državni sekretar je kao posebno značajno istakao to što je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović imenovana kao koordinator aktivnosti na poboljšanju položaja Roma.

"Ona će ubuduće koordinirati i naš Vladin savet kao i sve aktivnosti ministarstva, a to je svakako važno jer je po prvi put jedna značajna politička ličnost preuzela značajnu ulogu po pitanju poboljšanja položaja pripadnika romske nacionalnosti", naglasio je Ivanišević.

Predstavljajući rezultate izveštaja, autor Eben Fridmen rekao je da podaci ukazuju na to da je obrazovanje prioritetna oblast u kojoj je postignut najveći napredak u poboljšanju položaja Roma.

"To je posebno vidljivo u napretku opismenjavanja i završavanju osnovnog i srednjeg obrazovanja", naveo je Fridmen i dodao da kvaitativne i kvantitativne procene ukazuju na to da je od početka Dekade postignut veći napredak u oblasti poboljšanja zdravlja Roma, nego što je bio slučaj sa zapošljavanjem ili stanovanjem.

Kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, on je naveo da je situacija poboljšana u smislu povećane pažnje posvećene pitanjima Romkinja, kao posebno izdvojene grupe.

"Pitanjima diskriminacije bila je posvećena pažnja, ali dostupne informacije ukazuju na to da je skromni napredak napravljen u prvoj polovini Dekade sada zaustavljen, jer se odnosi između Roma i ne-Roma pogoršavaju u nekim zemljama učesnicama Dekade", rekao je Fridmen.

Kako je naveo, iako je većina zemalja koje učestvuju u Dekadi usvojila Nacionalne akcione planove koji se odnose na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i stanovanje, intervencije predviđene u okviru drugih prioritetnih oblasti nisu integrisane.

"Sredstva koja su vlade izdvajale su uglavnom bila nedovoljna, dok su efekti sredstava koje je uložila EU za poboljšanje položaja Roma, nedovoljno dobro dokumentovani", rekao je Fridmen.

Kako je ocenio, u protekloj deceniji ostvaren je značajan doprinos u podizanju svesti o položaju Roma, dok sa druge strane vlade zemalja učesnica nisu ispunile svoju obavezu merenja napretka na transparentan i merljiv način.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Do kraja godine izmena Zakona o socijalnoj zaštiti

Izvor: Akter, 17.Jun.2015, 10:52

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je danas da se radi na izmeni Zakona o socijalnoj zaštiti i da očekuje da one budu usvojene do kraja ove godine.."Mi želimo da inoviramo zakon i da ispravimo neke stvari koje ne funkcionišu",...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.