Pobegao od finansijskih malverzacija u SAD - traži azil u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 11:14

Pobegao od finansijskih malverzacija u SAD - traži azil u Hrvatskoj

Američki glumac Don Viktor Cisternino (45), koji je igrao sporednu ulogu u seriji "Urgentni centar", uhapšen je na slovenačko-hrvatskoj granici zbog pronevere, a na osnovu Interpolove poternice.

Za njim je izdata poternica jer se sumnjiči da je počinio višemilionsku prevaru, odnosno da je aplicirao za finansijsku pomoć od države tokom pandemije za njegovu kompaniju, priloživši lažne podatke, prenosi slovenački portal 24UR.

On je uhapšen u nedelju uveče na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prelazu između Slovenije i Hrvatske, a kako je rekao plašio se da će ga administracija američkog predsednika Džoa Bajdena progoniti zbog načina poslovanja koje je bilo dozvoljeno za vreme Donalda Trampa.

"Zbog toga sam nakon izbora u SAD odlučio da pobegnem u Evropu i zatražim azil u Rusiji ili nekoj drugoj državi. Tako sam i došao u Hrvatsku, gde sam hteo da tražim politički azil", rekao je američki glumac, prenosi Jutarnji list.

Cisternina, koji se poslednjih godina preko svoje kompanije MagnifiCo bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, kabinet državnog tužioca iz Orlanda na Floridi tereti da je proneverio 7,2 miliona američkih dolara državnoga zajma za podršku kompanijama pogođenim pandemijom korona virusa.

On je na osnovu falsifikovanih podataka izdvojio pozajmicu za zaštitu radnih mesta, navodeći da njegova kompanija ima 422 radnika, dok je zapravo imali samo dvoje - Cisternina i njegovu suprugu.

Kako se navodi, njegova poreska prijava je zapela za oko poreskoj službi jer su svi Cisterninovi zaposleni plaćali isti porez na dohodak - 3.356 dolara mesečno, zbog čega je pokrenuta temeljna istraga.

Od novca koji je dobio glumac je najpre vratio dug od 1,4 miliona dolara jednom rođaku, a potom je počeo da nabavlja nova vozila za sebe i svoju devojku, pa je tako uplatio prvu ratu za novi Maserati, platio je novi Mercedes u vrednosti 250.000 dolara u gotovini, kupio je i luksuzni SUV, Lincoln Navigator za 89.000 dolara i uplatio prvu ratu za novi Nissan.

Nakon toga su kupili luksuznu vilu na Floridi koju su platili 3,495 miliona dolara.

Jutarnji navodi i da je Cisternino odbio da bude izručen SAD, zbog čega će, umesto skraćenog, biti vođen dug ekstradicijski postupak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki glumac koga traže vlasti SAD završio u pritvoru u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 14.Apr.2021

Američki glumac i producent Don Viktor Cisternino, kojeg vlasti SAD potražuju zbog milionske prevare iz zajma za pomoć firmama pogođenim pandemijom koronavirusa, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u zagrebačkom Remetincu, piše Jutarnji list. . Don Viktor Cisternino...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.