Planinski turizam podno Dinčibara

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planinski turizam podno Dinčibara

Da se blizina velikih turističkih destinacija i prirodnih potencijala, može iskoristiti za privlačenje raznih grupa turista u seoskom turizmu, potvrđuje primer domaćinstva Obradovića u okolini Valjeva. U ovom domaćinstvu podno Divčibara, tradicionalni seoski turizam sve više ustupa mesto, kratkim turama plininara i ljubitelja prirode, koji dolaze i zbog domaće hrane.
Netaknuta priroda podno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Divčibara , na manje od dva sata putovanja od Beograda , gostoprimstvo i domaća hrana , privlači turiste već više od 10 godina u domaćinstvo Obradovića u Podbukovima kod Valjeva. Poznato po seoskom turizmu, ovo domaćinstvo, svojom turističkom ponudom, postaje sve atraktivnije i za druge goste.

"Recimo da je ovo neki seoski turizam koji je uznapredovao u planinarski turizam. Daje se domaća hrana koja je tipična za seoski turizam, ali su uglavnom planinari koji dolaze na dnevni odmor. Znači dođu tu doručak, kafa, domaći čajevi. Ispenjaće te staze prelepe ovde i onda se vrate na domaci rucak iz seoske kuhinje", kaže Nikola Obradović, Selo Podbukovi kod Valjeva.
"Već desetak godina ja vodim ovu turu - kanjon Crne reke i ovde je priroda fenomenalna, dolazimo zbog toga, nije ni daleko od Beograda a i Milja i Mile ranije uvek su nas dobro dočekali" ističe Dušan Janković, vodič PSK "Pobeda" Beograd.
Prirodne blagodeti svog imanja u domaćinstvu Obradovića upotpunili su i domaćinskim smeštajem i ishranom. Kamperi i planinari svih generacija dolaze i zbog domaćih prerađevina i tradicionalnih jela domaćice Milje.

"Uvek se trudim da uzmemo bar jedan obrok kod njih zaista je prekusno kako oni to spremaju i zbog same hrane a i zbog ove okoline ovde" naglašava Mirko Mitrović iz Beograda.
"To se sve sprema u zemlji na žaru. Imamo u suštini sir, kajmak, domaću pršutu, zdrav paradajiz domaći", kaže Milja Obradović , selo Podbukovi kod Valjeva.
"Vrh, znači samo kažete kod Milje i sve se zna" ističe Vlada Bižić, PD " Ćira " iz Lajkovca.
Domaćinstvo Obradovića, jedno je od retkih koje opstaje u turističkoj ponudi, koristeći prirodne potencijale valjevskog kraja, nekada perjanice seoskog turizma. Njihov primer potvrđuje da mogućnosti, kao i interesovanje turista postoje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.