Domaćinstvo podno Divčibara zna recept za razvoj turizma

Izvor: RTS, 17.Sep.2019, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Domaćinstvo podno Divčibara zna recept za razvoj turizma

Da se blizina velikih turističkih destinacija i prirodnih potencijala može iskoristiti za privlačenje turista, potvrđuje primer domaćinstva Obradović u okolini Valjeva. U domaćinstvu podno Divčibara, tradicionalni seoski turizam sve više ustupa mesto kratkim turama planinara i ljubitelja prirode, koji dolaze i zbog domaće hrane.
Netaknuta priroda podno Divčibara na manje od dva sata putovanja od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda, gostoprimstvo i domaća hrana, privlače turiste već više od deset godina u domaćinstvo Obradovića u Podbukovima kod Valjeva.

Poznato po seoskom turizmu, ovo domaćinstvo, svojom ponudom, postaje sve atraktivnije i za druge goste.
"Recimo da je ovo seoski turizam koji je uznapredovao u planinarski turizam. Služi se domaća hrana koja je tipična za seoski turizam,a uglavnom su planinari ti koji dolaze na dnevni odmor", kaže Nikola Obradović iz sela Podbukovo.
Turistički vodič Dušan Janković već deset godina vodi turu u kanjon Crne reke.
"Ovde je priroda fenomenalna. Nije ni daleko od Beograda, a Milja i Mile nas uvek dobro dočekaju", priča Janković.
Prirodne blagodeti svog imanja, Obradovići su upotpunili i domaćinskim smeštajem i ishranom.
Kamperi i planinari svih generacija dolaze i zbog domaćih prerađevina i tradicionalnih jela domaćice Milje.
"Uvek se trudim da uzmemo bar jedan obrok kod njih, zaista je prekusno kako oni to spremaju, zbog same hrane, a i zbog okoline", ističe Mirko Mitrović iz Beograda.
Domaćica Milja Obradović objašnjava da se sve sprema u zemlji i na žaru.
"Imamo i sir, kajmak domaću pršutu, zdrav domaći paradajz", dodaje Milja.
Domaćinstvo Obradovića jedno je od retkih koje opstaje u turističkoj ponudi, koristeći prirodne potencijale valjevskog kraja, nekada perjanice seoskog turizma.
Njihov primer potvrđuje da mogućnosti, kao i interesovanje turista postoji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Planinski turizam podno Dinčibara

Izvor: RTS, 17.Sep.2019

Da se blizina velikih turističkih destinacija i prirodnih potencijala, može iskoristiti za privlačenje raznih grupa turista u seoskom turizmu, potvrđuje primer domaćinstva Obradovića u okolini Valjeva. U ovom domaćinstvu podno Divčibara, tradicionalni seoski turizam sve više ustupa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.