Plan Trampa o prijemu rekordno malog broja izbeglica

Izvor: B92, 28.Okt.2020, 21:28

Plan Trampa o prijemu rekordno malog broja izbeglica

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa snizila je broj izbeglica kojima će dozvoliti da se presele u SAD u narednoj godini.

Broj je ograničen na 15.000, što je najmanje u novijoj istoriji programa za prijem izbeglica u SAD.

Predsednik Tramp finalizovao je svoj plan u memorandumu koji je objavljen tokom noći i naveo da granica za fiskalnu 2021, koja je počela ovog meseca, obuhvata i 6.000 neiskorišćenih viza od prošle godine "koje su mogle da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iskorišćene da nije bilo pandemije Kovida 19".

Republikanski predsednik, koji se takmiči za drugi mandat na izborima 3. novembra, zauzeo je tvrd stav i prema legalnoj i prema ilegalnoj imigraciji, između ostalog i time što je svake godine od kada je preuzeo položaj 2017. znatno smanjivao broj izbeglica kojima se dozvoljava ulazak u SAD.

U saopštenju, Tramp navodi da bi svaku novu izbeglicu ove godine Stejt department trebalo da smesti u delove zemlje koji su otvoreni da je prime.

"Nove izbeglice trebalo bi da, u meri koliko god je to moguće, budu smeštene, u države i lokacije koje su jasno izrazile želju da prime izbeglice i naseljene u zajednice koje su izuzetno zainteresovane i opremljene da podrže njihovu uspešnu integraciju u američko društvo i radnu snagu", poručio je Tramp.

Kako navodi Glas Amerike, kritičari smatraju da se Tramp odrekao dugogodišnje uloge SAD da budu sigorno utočište za progonjene ljude i da smanjivanje boja izbeglica koje se primaju ugrožava druge spoljnopolitičke ciljeve.

Trampov demokratski rival i bivši potpredsednik Džo Bajden obećao je da će podići broj izbeglica koji se primaju na 125.000 godišnje ukoliko pobedi Trampa na izborima sledeće nedelje, ali zagovornici imigracije kažu da bi mogle da prođu godine pre nego što se taj program oporavi.

Desetine hiljada izbeglica već su prijavljene za ulazak u SAD, bez obzira na to što je Trampova adminsitracija uvela stroži proces provere, a novi korona virus usporio je njihove dolaske u fiskalnoj 2020. godini, za koju je kvota bila 18.000.

Prema Trampovom planu za 2021, 5.000 viza je izdvojeno za izbeglice mkoje se suočavaju sa progonom na verskoj osnovi, 4.000 za izbeglice iz Irakakoje su pomogle SAD, a 1.000 za izbegle iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što znači da ostaje 5.000 viza za ostale.

Navodeći kao razlog rizik od terorizma, Trampov plan zabranjuje prijem izbeglica iz Somalije, Sirije i Jemena, izuzev u slučajevima "posebne ugroženosti".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.