Izvor: Mondo, 19.Avg.2019, 14:19 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pita sa fetom i začinskim biljem
Odlična ideja za lagan letnji ručak!
Sastojci:
120 grama brašna
75 grama integralnog brašna
Dve kašike šećera
Pola kašičice soli
120 mililitara maslinovog ulja
4 kašike mleka
Za fil
30 grama putera
Dve glavice luka, sitno iseckanog
So i biber
Dve kašike vinskog sirćeta
230 grama krem sira, na sobnoj temperaturi
340 grama >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << fete, isečene na kockice
Dve kašike maslinovog ulja
Tri kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog
Dve kašike nane, sitno iseckane
Kašičica origana
8 čeri paradajza, isečenih na polovine ili četvrtine
Priprema:
U okrugli pleh za tart prečnika tridesetak centimetara stavite papir za pečenje.
U činiji pomešajte brašno, šećer i so, pa dodajte maslinovo ulje i mesite dok se ne sjedini, a zatim dodajte mleko, kašiku po kašiku, i mesite dok ne dobijete glatko testo.
Testo stavite u pleh, poravnajte u tankom sloju i lepo utisnite ivice, izbockajte viljuškom, pa stavite u friz na 15 minuta.
Pecite dvadesetak minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni, ili dok testo ne dobije lepu zlatnožutu boju.
Dok se kora peče, napravite fil.
Puter otopite na srednjoj vatri, dodajte sitno naseckan luk i dinstajte dok ne počne da mekša, pet do šest minuta. Posolite i pobiberite po ukusu, pa smanjite šporet na najslabije i pržite dok se luk ne karamelizuje, još oko 20 minuta.
Dodajte sirće i nastavite da kuvate, mešajući sve dok sva tečnost ne ispari. Zatim prespite u činiju, dodajte krem sir i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Ohladite na sobnu temperaturu.
U većoj činiji pomešajte fetu, maslinovo ulje i začine.
Kad se krem sir sa lukom ohladi, rasporedite ga ravnomerno po kori, odozgo stavite feta sir sa začinima i čeri paradajz isečen na polovine i služite.