Pištaljkom protiv korupcije

Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pištaljkom" protiv korupcije

Otvoren portal "Pištaljka" na kome će svi koji primete korupciju, potpuno zaštićeno, moći i da je prijave. Nadležna Agencija uskoro usvaja pravilnik o "uzbunjivačima", ljudima koji prijave slučajeve korupcije na svom radnom mestu.

Agencija za borbu protiv korupcije najavljuje da će uskoro usvojiti pravilnik, kojim će se utvrditi mehanizam zaštite takozvanih "uzbunjivača", što su oni koji sumnjaju da na poslu koji rade postoji korupcija, i to prijave.

Počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da radi i portal "Pištaljka", preko koga "uzbunjivači", bez straha da će biti otkriveni, mogu da prijave slučajeve korupcije. Prijave će proveravati novinari i pravnici portala. Već prvog dana rada sajta stigla je prijava slučaja korupcije u zdravstvu.

Često se dešava da se oni koji otkriju i prijave slučajeve korupcije nađu na udaru kolega sa kojima rade.

Da je pre četiri godine znao da će proći "golgotu", radnik "Puteva Srbije" Goran Milošević iz Smedereva, koji je prijavio krađu na naplatnim rampama i tako doprineo otkrivanju tzv. drumske mafije, razmislio bi da li bi isto postupio.

Milošević je tri godine bio je bez posla, a po povratku na radno mesto, kaže da je bio izložen raznim pritiscima i da se posle svega oseća "kao Isus na krstu".

"Stavljen sam na slub srama u firmi, gde svako može da mi priđe, da mi kaže bilo šta i da ode, počev od pogrdnih reči, do vađenja pištolja i tome slično", kaže Goran Milošević.

Zaštita "duvača u pištaljku"

Osobe koje prijave korupciju, popularno nazvane "duvači u pištaljke", po pravilu, prolaze loše. Urednici portala "Pištaljka" obećavaju zaštitu.

"Moram da kažem da se izbegava mogućnost da vas bilo ko identifikuje, dakle čak ni po ovom Zakonu o elektronskim komunikacijama, koji je nedavno usvojen. Sadržaj prijave će biti vidljiv samo vama koji šaljete prijavu, i nama koji dobijamo prijavu", rekao je urednik "Pištaljke" Vladimir Radomirović.

"Niko između vas i nas neće moći da vidi šta ste napisali, ali imamo jedno upozorenje. Ljudi koji prijavljuju korupciju i zloupotrebu na svom radnom mestu neka to ne čine sa svojih kompjutera na poslu, da ih ne proveri administrator, nego sa javnog kompjutera, ili od kuće", kaže Radomirović.

Put do tajnosti izvora

Tajnost izvora informacija brine poverenika za informacije od javnog značaja.

"Snažno naglašavanje tajnosti komunikacije zaštićene svim mogućim sofisticiranim i nesofisticiranim sredstvima za mene je čak simpatična. Ipak, treba da vodimo računa o tome da mi u realnom životu i u propisima imamo prijave koje pokazuju da čak ni takva zaštita ne mora biti dovoljna", rekao je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

"Ako u zakonu piše i u projektima vlasti su uneta rešenja koja dovode u pitanje tajnost novinarskog izvora, onda se postavlja pitanje šta mi to očekujemo", kaže Šabić.

Često se dešava i da je sam uvid u dokumenta koja su dokaz da korupcije ima moguć tek posle intervencije poverenika za informacije, koji, zajedno sa urednicima portala "Pištaljka", poručuje da u prijavi budete što precizniji, kako bi se slučaj lakše i brže istražio.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.