Otvoren portal za borbu protiv korupcije

Izvor: S media, 29.Jul.2010, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren portal za borbu protiv korupcije

Gradjani Srbije će od danas na internet sajtu pistaljka.rs moći da prijave korupciju na svom radnom mestu i okolini, bez straha da će im identitet biti otkriven, saopštio je glavni i odgovorni urednik portala Vladimir Radomirović.

Predstavljajući portal pistaljka.rs u Medjunarodnom pres centru,

Radomirović je kazao da će posle prijave korupcije na tom sajtu, navode "uzbunjivača" utvrdjivati istraživački tim novinara i pravnika "pištaljke". >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Radomirović je rekao da je sajtu već danas pristigla prva prijava i da se ona odnosi na korupciju u zdravstvu.

Govoreći o ličnom iskustvu u prijavljivanju korupcije, radnik "Puteva Srbije" iz Smedereva Goran Milošević koji je otkrio "drumsku mafiju", rekao je na konferenciji za novinare da je imao problema i prilikom prijave kradje na naplatnim rampama u Srbiji i nakon sudskog procesa koji se sprovodio protiv optuženih za tu kradju.

On je kazao da je predstavnike državnih organa, uključujući predsednika Srbije Borisa Tadića, svojevremeno upozoravao da postoji kradja na naplatnim rampama, ali da se na njegova upozorenja niko nije osvrtao.

Milošević, koji je zbog uloge "uzbunjivača" ili "duvača u pištalju" u "Putevima Srbije" bio bez posla tri godine, tvrdi da mu danas mnogo smeta kada "neko sebe predstavlja kao lidera regiona u borbi protiv korupcije", a nije želeo da odgovori na njegova upozorenja o "drumskoj mafiji".

Goran Milošević, koji je pod pritiskom medija 2008. godine vraćen na posao u firmu "Putevi Srbije", kazao je da je posle otkrivanja "drumske mafije" prošao kao "bos po trnju" jer oseća veliki pritisak na poslu.

"Kako se danas osećam posle svega toga? Osećam se kao Isus razapet na krstu. Stavljen sam na stub srama u firmi gde svako može da mi pridje, kaže bilo šta i ode - počev od pogrdnih reči do vadjenja pištolja i tome slično", kazao je Milošević.

Osim toga, Milošević je naveo da se na optuženičkoj klupi za kradju na naplatnim rampama nisu našli organizatori te pljačke, kao i da naplatu putarina ponovo kontrolišu oni koji su "za vreme pljačke bili slepi i gluvi".

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kazao je

da i drugi primeri pokazuju da ljudi koji imaju hrabrosti da govore o

korupciji u svom preduzeću po pravilu prodju jako loše.

"Veoma često oni su izloženi mobingu, ostaju bez posla, gube neka prava koja su ranije imali", rekao je Šabić.

On je pozdravio otvaranje portala pistaljka.rs ističući da je korupcija takvo zlo kojem treba otpor da pruži ne samo država, već celo društvo.

Internet portal pistaljka.rs napravljen je u okviru istoimenog projekta za borbu protiv korupcije, koji sprovode Centar za istraživanja migracija, Centar za novinarstvo Udruženja "Etiopija" i Media Praksa.

Projekat se sprovodi uz podršku ambasada Norveške i Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijavite korupciju na "Pištaljka.rs"

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2010

Svi građani koji budu želeli da prijave korupciju na svom radnom mestu ili u okruženju moćiće to da urade na internet sajtu "Pištaljka.rs" bez bojazni da će njihov identitet biti otkriven i da će zbog toga biti šikanirani ili ostati bez posla. Sve pristigle prijave o korupciji proveriće obučeni...

Nastavak na Vesti-online.com...

Otvoren portal za borbu protiv korupcije

Izvor: Poslovni magazin, 29.Jul.2010

Građani Srbije će od četvrtka na internet sajtu pistaljka.rs moći da prijave korupciju na svom radnom mestu i okolini, bez straha da će im identitet biti otkriven, saopštio je glavni i odgovorni urednik portala Vladimir Radomirović.Predstavljajući portal pistaljka.rs u Međunarodnom pres centru,...

Nastavak na Poslovni magazin...

"Pištaljkom" protiv korupcije

Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 09:02

Otvoren portal "Pištaljka" na kome će svi koji primete korupciju, potpuno zaštićeno, moći i da je prijave. Nadležna Agencija uskoro usvaja pravilnik o "uzbunjivačima", ljudima koji prijave slučajeve korupcije na svom radnom mestu. ..Agencija za borbu protiv korupcije najavljuje da će uskoro...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.