Pismo kongresmena Bajdenu stiglo u pravi čas

Izvor: B92, 05.Feb.2022, 18:27

"Pismo kongresmena Bajdenu stiglo u pravi čas"

Povodom pisma američkih kongresmena predsedniku Džou Bajdenu poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Marinković ocenio je da je pismo stiglo u pravi čas.

I to s obzirom na globalnu i regionalnu geopolitičku situaciju.

Marinković je za Kosovo onlajn rekao da je definitivno da Srbija ima sve više prijatelja u Predstavničkom domu i u Senatu američkog Kongresa, koji su veoma zainteresovani za dalji razvoj bilateralnih odnosa ali za dalju političku i ekonomsku podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Amerike Srbiji.

On je ocenio da je pismo Bajednu poruka administraciji da bi trebalo da nastavi sa podsticanjem investicija i balansiranom politikom i pozicijom prema dijalogu Beograda i Prištine, uz pragmatičan pristup i jednak tretman prema Srbima i Albancima.

"Na kraju, kongresmeni u pismu podsećaju i na posvećenost Srbije regionalnoj stabilnosti, potrebi da se snažno podrži inicijativa Otvoreni Balkan koja je suštinski inicijativa Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i koja je sigurno najznačajnija regionalna inicijativa u poslednjih 30 godina", rekao je Marinković.

Predsednica organizacije SAVA u SAD Olga Ravasi izjavila je da se stvari odvijaju u mnogo pozitivnijem pravcu, da postoji podrška i demokrata i republikanaca.

A razlozi su multidimenzionalni, prokomentarisala je ona povodom pisma koje je potpisalo 16 kongresmena u kojem od američkog predsednika DŽozefa Bajdena traži unapređenje saradnje sa Srbijom.

Kako navodi Ravasi, "važno je osvrnuti se na sve ono što se događalo u protekle dve godine, počevši od aktiviranja srpsko-američkog rasejanja u predsedničkoj kampanji 2020. godine i celokupnom političkom procesu kao nikada do sada, te nastavak direktne komunikacije sa već izabranim predstavnicima američkog državnog aparata, kao i sa potencijalnim kandidatima za političke pozicije".

"To je nateralo obe strane (Demokrate i Republikanci) da se ozbiljno angažuju oko srpskog glasačkog tela, kao jedne uticajne i mnogobrojne zajednice, koja očigledno ima dovoljno moći da promeni ishod pojedinih značajnih tokova", istakla je Ravasi za Kosovo onlajn.

"S druge strane imamo mnogo ozbiljnije i angažovanije diplomatsko delovanje, što smatram vrlo pozitivnim razvojem situacije i očigledno je da to daje rezultate. Mislim da je sada prostor otvoren za poboljšanje naših pozicija i da je ceo diplomatski tim uz ambasadora (Marka) Ðurića preuzeo kormilo na način koji je veliko osveženje. Raduje me da se otvara jedna nova etapa ne samo srpsko-američkih odnosa, već i odnosa matice i rasejanja radi zajedničkih i ozbiljnih ciljeva", navela je Ravasi.

Kako ističe "najvažnije, mislim da je u Americi, a i na međunarodnom planu, došlo do jednog prezasićenja infantilnog ponašanja ne samo albanskog segmenta, ali i tzv. bošnjačkog, i svih onih koji uporno pokušavaju sagraditi svoj sporan, ili nepostojeći identitet na osnovu srpskih interesa i našeg nacionalnog bića, koji se sveo na laž, prevaru, propagandu, i večno izigravanje žrtve".

"U tome se vidi neozbiljnost ovih neuspelih balkanskih projekata od kojih su svi umorni. Naravno ulozi u gradnji istih su veliki, i neće se lako srušiti, jer to ruši kredibilitet njihovih mentora, ali kao što sam rekla, matirani su, i mi smo definitivno na potezu. Moramo biti svesni da jedno ovakvo pismo ne menja celokupnu politiku, ali definitivno otvara snažan manevarski prostor", zaključila je Ravasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.