"Pismo kongresmena Bajdenu stiglo u pravi čas"

Povodom pisma američkih kongresmena predsedniku Džou Bajdenu poslanik u Skupštini Srbije Vladimir Marinković ocenio je da je pismo stiglo u pravi čas.

Izvor: Tanjug

Subota, 05.02.2022.

17:35

Ilustracija: Shutterstock/Guiseppe Amoruso

I to s obzirom na globalnu i regionalnu geopolitičku situaciju.

Marinković je za Kosovo onlajn rekao da je definitivno da Srbija ima sve više prijatelja u Predstavničkom domu i u Senatu američkog Kongresa, koji su veoma zainteresovani za dalji razvoj bilateralnih odnosa ali za dalju političku i ekonomsku podršku Amerike Srbiji.

On je ocenio da je pismo Bajednu poruka administraciji da bi trebalo da nastavi sa podsticanjem investicija i balansiranom politikom i pozicijom prema dijalogu Beograda i Prištine, uz pragmatičan pristup i jednak tretman prema Srbima i Albancima.

"Na kraju, kongresmeni u pismu podsećaju i na posvećenost Srbije regionalnoj stabilnosti, potrebi da se snažno podrži inicijativa Otvoreni Balkan koja je suštinski inicijativa Srbije i predsednika Aleksandra Vučića i koja je sigurno najznačajnija regionalna inicijativa u poslednjih 30 godina", rekao je Marinković.

"Stvari se odvijaju u mnogo pozitivnijem pravcu"

Predsednica organizacije SAVA u SAD Olga Ravasi izjavila je da se stvari odvijaju u mnogo pozitivnijem pravcu, da postoji podrška i demokrata i republikanaca.

A razlozi su multidimenzionalni, prokomentarisala je ona povodom <a href="https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=02&dd=04&nav_category=11&nav_id=2100423" class="text-link" target= "_blank">pisma koje je potpisalo 16 kongresmena u kojem od američkog predsednika DŽozefa Bajdena traži unapređenje saradnje sa Srbijom.</a>

Kako navodi Ravasi, "važno je osvrnuti se na sve ono što se događalo u protekle dve godine, počevši od aktiviranja srpsko-američkog rasejanja u predsedničkoj kampanji 2020. godine i celokupnom političkom procesu kao nikada do sada, te nastavak direktne komunikacije sa već izabranim predstavnicima američkog državnog aparata, kao i sa potencijalnim kandidatima za političke pozicije".

"To je nateralo obe strane (Demokrate i Republikanci) da se ozbiljno angažuju oko srpskog glasačkog tela, kao jedne uticajne i mnogobrojne zajednice, koja očigledno ima dovoljno moći da promeni ishod pojedinih značajnih tokova", istakla je Ravasi za Kosovo onlajn.

"S druge strane imamo mnogo ozbiljnije i angažovanije diplomatsko delovanje, što smatram vrlo pozitivnim razvojem situacije i očigledno je da to daje rezultate. Mislim da je sada prostor otvoren za poboljšanje naših pozicija i da je ceo diplomatski tim uz ambasadora (Marka) Ðurića preuzeo kormilo na način koji je veliko osveženje. Raduje me da se otvara jedna nova etapa ne samo srpsko-američkih odnosa, već i odnosa matice i rasejanja radi zajedničkih i ozbiljnih ciljeva", navela je Ravasi.

Kako ističe "najvažnije, mislim da je u Americi, a i na međunarodnom planu, došlo do jednog prezasićenja infantilnog ponašanja ne samo albanskog segmenta, ali i tzv. bošnjačkog, i svih onih koji uporno pokušavaju sagraditi svoj sporan, ili nepostojeći identitet na osnovu srpskih interesa i našeg nacionalnog bića, koji se sveo na laž, prevaru, propagandu, i večno izigravanje žrtve".

"U tome se vidi neozbiljnost ovih neuspelih balkanskih projekata od kojih su svi umorni. Naravno ulozi u gradnji istih su veliki, i neće se lako srušiti, jer to ruši kredibilitet njihovih mentora, ali kao što sam rekla, matirani su, i mi smo definitivno na potezu. Moramo biti svesni da jedno ovakvo pismo ne menja celokupnu politiku, ali definitivno otvara snažan manevarski prostor", zaključila je Ravasi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: