Pilaj za fokus na ljudska prava u dijalogu Beograd-Priština

Izvor: Blic, 20.Jun.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilaj za fokus na ljudska prava u dijalogu Beograd-Priština

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je danas Beograd i Prištinu, na Međunarodni dan izbeglica, da u nastavku dijaloga veću pažnju usmere na ljudska prava, posebno radi iznalaženja rešenja za nasilno raseljene tokom 1990-ih, saopštila je Kancelarija visoke komesarke.

Pilaj je, na konferenciji za novinare u Prištini, izrazila ohrabrenje zbog nedavno skopljenog sporazuma Beograda i Prištine u Briselu i "nastavka pozitivnog dijaloga", ističući da prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razmena oficira za vezu dve strane predstavlja korak napred u tom pogledu.

Visoka predstavnica UN je posebno pozdravila to što je jedan od ciljeva sporazuma Beograda i Prištine poboljšanje vladavine prava i ljudskih prava za sve na severu Kosova.

Pilaj je podsetila da današnji dan - Dan izbeglica, "bolno podseća na nerešena pitanja ljudskih prava dva miliona ljudi koji su pobegli sa Kosova 1998-1999. godine, povratnika, interno raseljenih lica, nestalih osoba, i pravde i odštete za žrtve zločina u vezi sa konfliktom".

"Posledice sukoba, naročito sukoba izvedenog u velikoj meri po etničkim i verskim linijama, još nisu u potpunosti rešene", kazala je Pilaj, ističući da je neophodno unaprediti saradnju, posebno sa Beogradom, kako bi se pronašla sveobuhvatna rešenja za sve nasilno raseljene 1990-ih godina.

Pilaj se tokom posete Kosovu sastala sa predstavnicima kosovskih izvršnih vlasti, sudstva i skupštine, kao i sa ombudsmanom i članovima građanskog društva, a posetila je i opštinu Gračanica i centar za učenje "Balkanski suncokreti" u Kosovu Polju.

Ona je, kako je rekla, tokom susreta sa vlastima u Prištini istakla i pojedina pitanja koja izazivaju zabrinutost, naročito predložene planove za usvajanje zakona o amnestiji i organizovanje sudstva po etničkim linijama, navodi se u saopštenju.

Pilaj je izrazila zabrinutost i zbog slabosti institucija vladavine prava na Kosovu i istakla koliko je značajno da se obezbedi nezavisnost sudstva, reše nagomilani slučajevi i neizvršavanje sudskih odluka, a posebno je istakla značaj ispravljanja loših zakona i otklanjanja prakse diskriminacije.

"S obzirom na istoriju Kosova, napredak u pogledu nediskriminacije i tolerancije svih manjina, uključujući Srbe, Rome, Aškale, Egipćane, Gorance i druge grupe na Kosovu, kao i onih koji su i dalje raseljeni van Kosova, važan je pokazatelj toga koliko su zalečene rane društva i koliko još ostaje da se uradi", istakla je Pilaj.

Visoka predstavnica je izrazila zabrinutost i u pogledu pokušaja Udruženja ratnih vetarana "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) da spreče hapšenja njihovih pripadnika za koje se tvrdi da su umešani u ratne zločine.

"Ratni zločin je ratni zločin, i svako ko ga počini, bilo da je prijatelj ili naprijatelj, mora da bude priveden pravdi. Pravda samo za jednu stranu je dugoročno kontraproduktivna kao očigledno kršenje ljudskih prava", naglasila je Pilaj.

Ona je ukazala na problem odsustva snažnog sistema zaštite žrtava i svedoka, ukazujući da je on neophodan kako bi se zadobilo poverenje radi svedočenja u istaknutim korupcionaškim slučajevima i slučajevima koji se tiču organizovanog kriminala i ratnih zločina.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.