Pevač Iron Maiden Brus Dikinson počasni građanin Sarajeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pevač Iron Maiden Brus Dikinson počasni građanin Sarajeva

Solo umetnik i frontmen Ajron mejdena Brus Dikinson dobitnik je priznanja "Počasni građanin Sarajeva", jednoglasno je odlučilo danas Gradsko veće Grada.

Udruženje umetnika Koncept Medija predložilo je ovog engleskog pevača za nagradu koju su većnici prihvatili.

Dikinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu koje je bilo opkoljeno.

Brus je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Serious Road Trip. U Sarajevu su bili četiri dana. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama.

Koncert je održan kao poslednji na svetskoj turneji kojom je promovisan album "Balls to Picasso". Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR.

"Koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uverio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Brus je, zajedno sa svojim bendom, Sarajkama i Sarajlijama podario koncert u koji i danas retko ko može poverovati", kaže se u obrazloženju predloga.

"Ali im je podario i nešto mnogo važnije. Vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svetu. I ljudi su mu poverovali. Za neke je ovaj koncert bio početak kraja opsade, znak da dolazi bolje vreme u kojem će ti momenti mira biti konstanta i u kojem ćemo se moći i sećati upravo tog koncerta te uveravati potencijalne sagovornike da se to stvarno desilo", navelo je Udruženje umetnika Koncept medija u predlogu.

Koliko je ovaj koncert bio značajan svedoči i činjenica da je pretvoren u dokumentarni film "Scream for Me Sarajevo" režisera Tarika Hodžića.

Film je sniman 2015. godine, a objavljen je 2016. godine i osvojio je tri nagrade Sarajevo Film Festivala i brojne druge nagrade. Za potrebe snimanja Brus Dikinson se vratio u Sarajevo 21 godinu nakon koncerta i u gradu je boravio nekoliko dana.

Dikinson je napisao knjigu "What Does This Button Do?" u kojoj spominje upravo svoj boravak u opkoljenom Sarajevu.

Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" Dikinsonu će biti dodeljeno 25. novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Frontmen grupe "Iron Maiden" postao počasni građanin Sarajeva

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2018, 10:39

Gradsko veće Grada Sarajeva jednoglasno je odlučilo da priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva dodeli Brusu Dikinsonu, frontmenu Iron Maiden-a...Ovog umetnika za nagradu predložilo je Udruženje umetnika "Concept Media"...Dikinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.