Petrović: Ne budite kukavice i konformisti

Izvor: Mondo, 31.Jan.2013, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Ne budite kukavice i konformisti

Dušan Petrović pozvao članove IO DS koji treba da odluče o isključivanju njega i Vuka Jeremiće zbog protivljenja da vrare mandate da ne budu kukavice i konformisti.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović izašao je sa sednice Izvršnog odbora DS posle nešto manje od sat vremena i izjavio da je članovima tog stranačkog organa poručio da ne smeju da budu kukavice i konformisti i da bi bilo loše ukoliko bi postupili po zahtevu lidera demokrata Dragana Đilasa i isključili >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ga iz stranke.

Petrović je novinarima po izlasku sa sednice koja i dalje traje u sedištu stranke rekao da je njegov pravni tim izneo pravni aspekt čitavog slučaja, da je bitno naglasiti da odluka Glavnog odbora "ne postoji i da je doneta proceduralno protivpravno".

"Rekao sam članovima Izvršnog odbora da ne smeju da budu kukavice i konformisti. Rekao sam im da je ovo revanšizam Dragana Đilasa koji je, umesto da otvori ozbiljnu debatu o važnim državnim pitanjima, najpre prinudio Glavni odbor da donese odluku, a sada vrši pritisak i na Izvršni odbor kako bi raskrstio sa političkim neistomišljenicima", rekao je Petrović.

Na pitanje da li su članovi njegovog pravnog tima Slobodan Homen, Boško Ristić, Nebojša Zelenović i Miodrag Đidić članovi novog poslaničkog kluba, Petrović je još jednom podvukao da je on član DS i da neće da pravi nikakav novi poslanički klub.

"Ne pravim poslanički klub. Ne pravim novu stranku i boriću se za ono u šta verujem. Ovo su moji prijatelji i advokati pa je logično da budu u pravnom timu za odbranu", poručio je Petrović.

Petrović je rekao i da se nije video sa Vukom Jeremićem, protiv koga je takođe pokrenut disciplinski postupak zbog odbijanja da vrati poslanički mandat, a koji se ranije danas sastao sa Đilasom.

Ranije danas prvi čovek Demokratske stranke Dragan Đilas i Vuk Jeremić razgovarali su u sedištu te partije, ali akteri nisu želeli da komentarišu sadržaj sastanka.

Jeremić je posle sastanka izjavio da će detaljno razmotriti zahtev stranke da vrati poslanički mandat.

"Sadržaj ragovora sa Draganom Đilasom i još nekoliko funkcionera DS je unutrašnje pitanje stranke, i bilo bi neprimereno da ga iznosim u javnost. Dobio sam poziv da vratim poslanički mandat i ja ću taj

poziv podrobno razmotriti", rekao je Jeremić.

"Đilasov predlog da budem isključen iz stranke i odluka Glavnog odbora su suprotni Zakonu o izboru narodnih poslanika i Ustavu i to ću i izneti na sednici Izvršnog odbora zajedno sa svojim pravnim timom", rekao je Petrović uoči sednice Izvršnog odbora DS.

Petrović, koji je u sedište DS stigao nešto pre 17 sati sa svojim pravnim timom, ponovio je da od Izvršnog odbora očekuje da donese odluku po svojoj savesti.

Na sednica Izvršnog odbora DS će se razmatrati slučaj funkcionera DS Petrovića i Jeremića, koji odbijaju da vrate poslaničke mandate, što je od njih zatražio vrh stranke.

Na sednici proširenog Izvršnog odbora, odnosno Disciplinske komisije, razmatraće se koja će disciplinska mera biti primenjena prema poslanicima demokrata Dušanu Petroviću i Vuku Jeremiću, protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak zbog odbijanja da vrate poslaničke mandate.

Đilas je juče naveo da će pokušati da ubedi Jeremića da vrati poslanički mandat, dok je Petrović istakao da će izložiti svoju odbranu s pravnog i političkog aspekta, a Jeremić da bi vraćanje poslaničkog mandata bilo protivustavno i "nedvosmisleno unizilo ugled Srbije u UN", s obzirom na njegovu funkciju predsednika Generalne skupštine UN.

Jeremić se sinoć prvi put oglasio o mogućnosti da bude izbačen iz DS, jer ne želi da vrati poslanički mandat i u intervjuu RTS-u potvrdio da će se pre sednice Izvršnog odbora sastati sa Đilasom i da je "spreman na razuman razgovor, zajedničko rešenje za izlaz iz ove neprijatne situacije".

(Agencije/MONDO, foto: Beta, Marko Rupena)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.