Petković i ambasador Mađarske o Srbima na Kosovu i Metohiji i dijalogu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2021, 13:37

Petković i ambasador Mađarske o Srbima na Kosovu i Metohiji i dijalogu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske Atilom Pinterom o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine.Petković je preneo da postoje jake veze srpskog i mađarskog naroda i nikada bolja saradnja naše dve države, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Viktoru Orbanu.

On je sagovornika upoznao sa tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslednja dva kruga razgovora Beograda i Prištine u Briselu, naglasivši da je Priština pokazala zabrinjavajuću neodgovornost time što je odbila da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu.

"To povećava našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda", rekao je Petković i ukazao na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, imovini i hramovima Srpske pravoslavne crkve, podsetivši na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje i na nevolje sa kojima se svakodnevno suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovicu.

Direktor Kancelarije je ukazao na značaj odluke Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

„Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je međunarodna zaštita“, konstatovao je Petković.

Sagovornici su razgovarali i o značaju inicijative „Otvoreni Balkan“ i složili su se da se radi o istorijskom koraku za ceo region.

„Puna primena Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa“, zaključio je Petković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.