Petković: Revizija dogovorenog Briselskim sporazumom nemoguća; Selaković: Skandalozna izjava Vljose Osmani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2021, 21:24

Petković: Revizija dogovorenog Briselskim sporazumom nemoguća; Selaković: Skandalozna izjava Vljose Osmani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je večeras da predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani može sporazume postignute u sklopu Briselskog dijaloga Beograda i Prištine da preispituje samo kao materijal za primenu dogovorenog, te da nikakva revizija onoga što je dogovoreno nije dopustiva.

"Svi sporazumi postignuti u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti primenjeni kako bi bilo kakav sadržajan nastavak razgovora bio moguć", poručio je Petković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Kako je naveo, Priština svaki put kada se konstituiše nov sastav privremenih institucija samouprave preti preispitivanjima i poništavanjima dogovora iz Brisela, što pokazuje da onima koji nastupaju sa takvih pozicija nije iskreno stalo do dogovornog rešavanja problema.

"Vjosa Osmani sporazume postignute u sklopu Briselskog dijaloga može da proučava i preispituje samo kao materijal za primenu dogovorenog, a bilo kakva revizija onoga što je nastalo kao plod mukotrpnog truda nije dopustiva", ističe Petković.

Direktor vladine Kancelarije za KiM očekuje da se na takvu, kako navodi, političku drskost i pokušaj izbegavanja preuzetih obaveza ne gleda blagonaklono ni u Briselu, niti u drugim evropskim prestonicama.

Naglašava da Beograd ostaje opredeljen za dijalog kao jedino razumno sredstvo rešavanja nesuglasica i poručuje da je za dijalog potrebno dvoje.

"Nedosledna, prevrtljiva i verolomna politika koju su odlučili da vode Kurti i Osmani samo je još jedna potvrda loših namera Prištine i udaljava nas i od dogovora i od stabilizacije prilika u regionu", zaključio je Petković.

Selaković: Skandalozne izjave i ponašanje Vjose Osmani pokazuju da Priština suštinski neće dijalog

Poruke predstavnika Prištine da će preispitati Briselski sporazum kako bi "resetovali" dijalog sa Beogradom, koji se, podsetiću, odvija uz posredovanje i garancije EU, jeste neviđena politička drskost, i zahteva hitnu i oštru reakciju svih koji žele trajnu stabilnost i mir na zapadnom Balkanu.

Današnje poruke Vjose Osmani su eufemizam za blokadu dijaloga, jer rezultati dijaloga Beograda i Prištine nisu švedski sto, sa kojeg se može birati šta će biti primenjeno a šta ne.

Obistinjuju se predizborne poruke Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti nisko na listi njihovih prioriteta, što, kako je danas definitivno i potvrđeno, zapravo znači da njega uopšte ne zanima dijalog ili kompromis.

Priština godinama, preciznije čitavih osam godina, odbija da sprovede svoju jedinu pravu i suštinsku obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, i danas je i Beogradu i međunarodnoj zajednici jasno poručeno da je izbegavanje obaveza, manipulisanje i laž standard, a ne incident, u delovanju prištinskih političkih struktura.

Očekujem da međunarodna zajednica, posebno države koje otvoreno i intenzivno podržavaju Prištinu, u interesu stabilnosti i mira u regionu zauzdaju i disciplinuju svoje pulene.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Petković: Postignuti sporazumi moraju da se primenjuju

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2021

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas, povodom stava predsednice Kosova Vjose Osmani da treba preispitati sporazume Kosova i Srbije, da svi postignuti sporazumi moraju da se primenjuju da bi dijalog Beograda i Prištine bio moguć.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.