Petković: Destruktivna namera Kurtija, test za međunarodnu zajednicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022, 17:35

Petković: Destruktivna namera Kurtija, test za međunarodnu zajednicu

Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da će nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Prištine.

"Takav Kurtijev scenario vratio bi ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i toga treba da budu svesni svi međunarodni predstavnici koji deluju na prostoru Kosova i Metohije", ukazao je Petković u saopštenju.

On ocenjuje da je u pitanju destruktivna namera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, ali da je, kako ističe, pitanje hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa reči i saopštenja na konkretna dela.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada", poručio je Petković.

On ukazuje i da su ovi izbori poslednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je ranije danas da bi za izbore 3. aprila na Kosovu i Metohiji trebalo da se primeni ista praksa kao na proteklom referendumu o promenama Ustava Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Petković sa Davenportom o situaciji na Kosovu i Metohiji

Izvor: RTS, 25.Jan.2022, 15:32

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom, sa kojim je razgovarao o sveukupnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na nedavnu zabranu Prištine da se na prostoru Kosova i Metohije organizuje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.