Petković: 750 miliona dolara od turizma u prvih devet meseci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2011, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petković: 750 miliona dolara od turizma u prvih devet meseci

BEOGRAD -

Radni deo Prvog investicionog turističkog foruma Srbija počinje danas u Beogradu i, prema najavama organizatora, okupiće više od 170 učesnika.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Goran Petković je sinoć otvorio ovu manifestaciju, koja bi trebalo da omogući uspostavljanje boljih veza između onih koji nude projekte i onih koji traže mogućnosti za investiranje u našoj zemlji.

Na svečanom otvaranju Foruma, Petković je ukazao da će tokom njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dvodnevnog rada biti predstavljeni turistički investicioni potencijali Srbije kako oni realizovani, tako i oni koji su još u začetku, na nivou ideje.

Ističući da broj stranih gostiju u zemlji raste, on je upozorio na nedovoljne smeštajne kapacitete i dodao da je vreme za veće investiranje i širenje ponude.

Seoski turizam- investicioni prioritet Srbije

Petković je naveo da je u prvih devet meseci ove godine zabeležen porast ukupnog broja turista za pet odsto, dok je broj dolazaka stranih gostiju povećan za 13 procenata. Tokom poslednjih pet godina, ukupan broj stranih gostiju u Srbiji je povećan za 45 procenata.

Devizni priliv od turizma je za prvih devet meseci ove godine iznosio 750 miliona dolara, dok je na petogodišnjem nivou zabeležen njegov rast od 28 procenata.

Od 262 hotela u Srbiji, 70 novih je otvoreno u poslednjih pet godina, rekao je Petković i naglasio da je to povećanje od 27 odsto.

Prema njegovim rečima, Prvi turistički investicioni forum Srbija pripreman je više godina, kroz procese usvajanja zakona i podzakonskih akata, ali i unapređenje turističke infrastrukture, predstavljanje u inostranstvu i stalni rast broja stranih turista u zemlji.

Predstavnik Stalne kancelarije UN u Srbiji Vilijam Infante je rekao da Srbija ima izuzetne tradicionalne i kulturne vrednosti koje mogu da obogate turističku ponudu i doprinesu razvoju ove privredne grane, istakavši da to treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Da bi turizam doprineo razvoju ekonomije jedne zemlje mora biti održiv, ali i doprinositi zapošljavanju ljudi, kazao je Infante.

Na otvaranju Foruma, posebno je istaknut značaj seoskog turizma koji, kako je ocenjeno, treba da postane investicioni prioritet u Srbiji.

Organizatori foruma su Nacionalna turistička razvojna korporacija Srbije i MDGF program "Održivi turizam za ruralni razvoj", koji zajednički sprovodi pet agencija UN (FAO,UNDP,UNEP,UNICEF i UNESTO), uz podršku Vlade Srbije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Radni deo Foruma počinje danas, a organizatori su najavili da će učestovati i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.