Crnogorski peti amandman

Izvor: B92, 22.Jun.2021, 07:13

Crnogorski peti amandman

Ne stišavaju se strasti u regionu nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u crnogorskoj Skupštini.

Međutim, kako piše sarajevski portal Klix.ba, u okvoru rezolucije usvijen je i amandman broj 5, koji govori o onome o čemu se najviše polemiše - kolektivnoj krivici. A u tom amandmanu se navodi da se Rezolucijom ne osuđuje niti jedan narod, već pojedinci koji su počinili sve zločine, na prostoru bivše Jugoslavije, kao i genocid u Srebrenici.

"Mi, Demokratska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crna Gora, naglasili smo da je pravosudno utvrđen genocid, ali da se nijedan narod ne moze kvalifikovati kao genocidan jer je odgovornost individualna. Sud koji priznaje Crna Gora utvrdio je da je desio genocid u Srebrenici. Svako ko priznaje nezavisnu Crnu Goru dužan je prihvatiti tu činjenicu. Mi poštujemo međunarodne presude", poručio je poslanik koji je predložio usvajanje amandmana.

Amandman broj 5 glasi:

"Skupština Crne Gore osuđuje pokušaje pripisivanje odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovečnosti ili bilo koje druge zločine jer odgovornost može biti isključivo individialna. Niti jedan narod ne može biti označen kao gencoidan ili zločinački."

Predloženo je takođe i da se iz teksta skinu svi amandmani koji potencijalno stavljaju hipoteku ili žig jednom kolektivu.

Na kraju, amandman je postao sastavni deo Predloga rezolucije što je na kraju i izglasano sa 55 ruku "za", 19 "protiv" i 7 "suzdržanih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.