Pet zemalja pisalo SB UN: Trovanje Navaljnog je pretnja; EU ponovila stav

Izvor: B92, 02.Okt.2020, 08:12

Pet zemalja pisalo SB UN: Trovanje Navaljnog je pretnja; EU ponovila stav

Njujork -- Trovanje Navaljnog predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, ocenjuju Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Estonija i Belgija.

Te zemlje su poslale pismo Savetu bezbednosti UN, u koje je Rojters imao uvid, i u kom pozivaju Rusiju da hitno, potpuno i transparentno obelodane okolnosti napada na ruskog opozicionog lidera i o tome obaveste Savet bezbednosti.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija rekao je novinarima da ruske vlasti i dalje čekaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Nemačka i Francuska odgovore na njihov zahtev da pošalju dokaze, kako bi Moskva mogla da utvrdi da li je potrtebno da pokrene istragu.

O navodnom trovanju Navaljnog bilo je reči i na samitu država članica EU u Briselu. Na tom sastanku je zvanično osuđena navodna upotreba hemijskog oružja protiv ruskog opozicionog lidera.

"Osuđujemo upotrebu hemijskog oružja i pozivamo Rusiju da sprovede istragu. Na to pitanje ćemo se vratiti tokom narednog samita, koji će biti održan za nekoliko nedelja", najavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Podsetimo, Navaljnom je pozlilo u avionu dok je bio na turneji po Sibiru i odmah je prebačen u bolnicu u Omsku, gde je pao u komu. Ruski lekari kazali su da sumnjaju na metabolički poremećaj, a odbili su svaku mogućnost da je Navaljni možda otrovan.

To je zvanična verzija, a ona nezvanična, koja se pojavljivala po medijima i društvenim mrežama, glasi da su ruski lekari odugovlačili sa dozvolom za prebacivanje Navaljnog u nemačku bolnicu Šarite kako bi se iz njegove krvi izgubili tragovi otrova.

Rojters je imao razgovor s bolničarima koji su se u Omsku prvi sreli sa Navaljnim i koji su izneli zabrinjavajuće podatke o tome kako je i ko prikrivao suštinu - nivo šećera u krvi Navaljnog.

Kada je prebačen u Nemačku, tamošnji lekari su saopštili da imaju dokaz da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičokom.

Moskva apsolutno sve negira, bez obzira na to što se na Rusiju vrši pritisak da istraži i obelodani uzrok pada u komu najžešćeg kritičara Kremlja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.