Trovanje Navaljnog pretnja međunarodnom miru

Izvor: B92, 01.Okt.2020, 23:22

"Trovanje Navaljnog pretnja međunarodnom miru"

Trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti ocenjeno je u pismu upućenom Savetu bezbrednosti UN.

Potpisnice pisma su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Estonija i Belgija.

Te zemlje u pismu poslatom u sredu, u koje je Rojters imao uvid, pozivaju Rusiju da hitno, potpuno i transparentno obelodane okolnosti napada i o tome obaveste Savet bezbednosti.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarima da ruske vlasti i dalje čekaju da Nemačka i Francuska odgovore na njihov zahtev da pošalju dokaze, kako bi Moskva mogla da utvrdi da li je potrtebno da pokrene istragu.

Navaljnom je pozlilo 20. avgusta na letu iz Sibira u Moskvu, a posle lečenja u bolnici u Omsku, prebačen je na kliniku u Berlinu.

Nemački stručnjaci tvrde da su u njegovom organizmu našli tragove nervnog agensa iz sovljetske ere novičoka.

Navaljni je optužio Rusiju za trovanje, dok Moskva odbija umesasanost.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.