Pet tehnologija koje nam stižu u ovoj godini

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jan.2020, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet tehnologija koje nam stižu u ovoj godini

Svet tehnologije se ubrzano menja, pa tako svaka naredna generacija računara, smartfona i drugih gedžeta predstavlja značajni pomak u odnosu na prethodnu.

Evo kojih pet tehnologija dolazi u uređaje korisnika u 2020. godini.

Novi tip baterija – nema sumnje da je najveći problem današnjih telefona, tableta i laptopova trajanje baterije. Litijum jonske i polimer baterije su dostigle vrnuac svog razvoja. U 2020 godini stižu uređaji sa baterijom od grafena >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << (graphene battery). Ove baterije su nekoliko puta lakše, imaju veći kapacitet od postojećih, a pune se za manje od pola sata.

5G tehnologija postaje svuda dostupna – 5G je do sada „stidljivo“ predstavljen i sa ograničenom dostupnošću, za mali broj korisnika. Većina novih uređaja će u ovoj godini doneti 5G mogućnosti, a očekuje se da nove mreže budu dostupne svuda gde i sada već stari 4G.

Još moćnije kamere – navikli smo na kamere od 20, pa i više megapiksela. Novi smartfoni – čak i oni iz srednje klase – imaće kamere od 32 i 64 megapiksela, a flegšip modeli i od 108 megapiksela.

AR postaje standard – veštačka stvarnost (Augmented reality, AR) se već koristi u automobilskoj i avio industriji, a novi uređaju poput Leap Motion će doneti AR mogućnosti i za ‘obične’ korisnike, kao i za upotrebu u industriji zabave.

Dronovi su svuda – dronovi su za kratko vreme od skupih igračaka postali nezamenlji kada su snimanje i nadzor iz vazduha u pitanju. Nova generacija ovih letelica će imati robotizovane i nezavisne funkcije, moći će da sami lete bez upravljanja sa zemlje, kao i da izbegavaju prepreke, a u slučaju gubitka signala – i da se sami vrate ‘kući’.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.