Pet­na­e­sti dan bez vo­de za pi­će u Uži­cu

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet­na­e­sti dan bez vo­de za pi­će u Uži­cu

Struč­ni ti­mo­vi po­za­ba­vi­će se ne sa­mo sa­na­ci­jom je­ze­ra Vrut­ci, već i in­di­vi­du­al­nom od­go­vor­no­šću za to što je ono za­ga­đe­no

Uži­ce – Da­nas je, evo, pet­na­e­sti dan ot­ka­da Uži­ča­ni ne ko­ri­ste vo­du iz grad­skog vo­do­si­ste­ma za pi­će i pri­pre­ma­nje hra­ne. Raz­log je, pod­se­ća­mo, ta­lo­že­nje al­gi u vo­do­a­ku­mu­la­ci­ji Vrut­ci, iz ko­je se 60.000 ži­te­lja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovog gra­da kroz po­sto­je­ći si­stem snab­de­va. Al­ge su ci­ja­no­bak­te­ri­ja­ma za­ga­di­le vo­du za pi­će, pa je re­še­njem in­spek­ci­je 26. de­cem­bra za­bra­nje­na nje­na upo­tre­ba.

Ubr­zo za­tim, uz iz­ra­že­nu so­li­dar­nost su­sed­nih op­šti­na i Voj­ske Sr­bi­je, obez­be­đen je i po gra­du ras­po­re­đen do­vo­ljan broj sta­ci­o­ni­ra­nih i po­kret­nih ci­ster­ni sa vo­dom za pi­će. Po­pra­vlje­na je i snab­de­ve­nost ov­da­šnjih tr­go­vi­na

fla­ši­ra­nom vo­dom. Iz sla­vi­na u do­ma­ćin­stvi­ma i da­lje u iz­o­bi­lju te­če vo­da iz grad­skog vo­do­si­ste­ma, ali je gra­đa­ni ko­ri­ste je­di­no za sa­ni­tar­no-teh­nič­ke po­tre­be. Ova vo­da je, is­ti­ču u užič­kom Za­vo­du za jav­no zdra­vlje po­vo­dom uče­sta­lih pi­ta­nja gra­đa­na, i sa­da bez­bed­na za odr­ža­va­nje lič­ne hi­gi­je­ne (tu­ši­ra­nje, pra­nje zu­ba).

Vre­me­nom, po­ku­ša­li su u JKP „Vo­do­vod” da tret­ma­nom hlor-di­ok­si­dom oči­ste al­ge u vo­do­vod­noj mre­ži, ali to ni­je da­lo zna­čaj­ni­je re­zul­ta­te, za­ga­đe­nost je ve­li­ka. Grad­ski štab je po­tom pro­gla­sio van­red­nu si­tu­a­ci­ju u gra­du zbog pro­ble­ma s vo­do­snab­de­va­njem, s tim što ne­ko br­zo re­še­nje od lo­kal­ne vla­sti ni­je po­nu­đe­no.

Tek se ovih da­na, po uklju­če­nju pred­stav­ni­ka dr­ža­ve u hit­no re­ša­va­nje užič­kog pro­ble­ma, ro­di­la na­da. Osmi­šlje­no je da se užič­ki vo­do­si­stem br­zo po­ve­že sa iz­da­šnim al­ter­na­tiv­nim iz­vo­ri­štem Su­šič­ko vre­lo is­pod Zla­ti­bo­ra, i to grad­njom ce­vo­vo­da du­gog 1,8 ki­lo­me­ta­ra. Voj­ska će gra­di­ti ce­vo­vod, Vla­da Sr­bi­je će po­du­hvat fi­nan­si­ra­ti i ta­ko za oko dve sed­mi­ce stvo­ri­ti uslo­ve za re­zer­vno na­pa­ja­nje užič­kog vo­do­si­ste­ma kva­li­tet­nom i is­prav­nom vo­dom. Do­tle, ci­ster­ne i fla­še osta­će sva­ko­dne­vi­ca Uži­ča­na.

Osta­je, na­rav­no, pi­ta­nje ot­kud to­li­ke al­ge u je­ze­ru Vrut­ci na Đe­ti­nji, či­ja se de­talj­na sa­na­ci­ja na­ja­vlju­je. Is­pr­va, ču­la su se ov­de ob­ja­šnje­nja da je reč o pri­rod­noj ano­ma­li­ji ko­ja je, u neo­če­ki­va­no to­plim zim­skim da­ni­ma, po­re­me­ti­la vo­do­a­ku­mu­la­ci­ju. Po­tom, sve gla­sni­je se po­mi­njao ne­mar u ga­zdo­va­nju je­ze­rom i pro­pu­sti u odr­ža­va­nju ce­log pro­sto­ra oko vo­do­za­hva­ta, kao i mo­guć­nost nje­go­vog za­ga­đe­nja od pri­me­ne „he­mi­je” na okol­nim nji­va­ma. Ču­ju se i dru­gi mo­gu­ći raz­lo­zi, a ima na­ja­va da bi se po­seb­ni struč­ni ti­mo­vi usko­ro mo­gli po­za­ba­vi­ti ne sa­mo na­či­nom ka­ko sa­ni­ra­ti za­ga­đe­nu vo­do­a­ku­mu­la­ci­ju Vrut­ci, već i in­di­vi­du­al­nom od­go­vor­no­šću za sa­da­šnje sta­nje ovog je­ze­ra.

B. Pe­jo­vić

objavljeno: 09.01.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U užičkom jezeru bilo kadmijuma i žive

Izvor: Politika, 09.Jan.2014

Teške metale ot­kri­la je Age­ci­ja za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne 2012, a pre­ma po­sled­njem is­tra­ži­va­nju, vi­še ih ne­ma ..Je­ze­ro Vrut­ci kod Uži­ca, či­ja je vo­da uoči No­ve go­di­ne pro­gla­še­na ne­be­zbed­nom za upo­tre­bu zbog bu­ja­nja...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.