U užičkom jezeru bilo kadmijuma i žive

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U užičkom jezeru bilo kadmijuma i žive

Teške metale ot­kri­la je Age­ci­ja za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne 2012, a pre­ma po­sled­njem is­tra­ži­va­nju, vi­še ih ne­ma

Je­ze­ro Vrut­ci kod Uži­ca, či­ja je vo­da uoči No­ve go­di­ne pro­gla­še­na ne­be­zbed­nom za upo­tre­bu zbog bu­ja­nja al­gi, bi­lo je 2012. pre­ko­mer­no za­ga­đe­no i kad­mi­ju­mom i ži­vom, ko­je struč­nja­ci svr­sta­va­ju u „pri­o­ri­tet­ne ha­zard­ne sup­stan­ce” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili naj­o­pa­sni­je ma­te­ri­je. Kon­cen­tra­ci­ja kad­mi­ju­ma bi­la je po­ve­ća­na pet do čak je­da­na­est pu­ta, dok je ni­vo ži­ve bez­ma­lo tro­stru­ko pre­ma­šio gra­ni­cu.  

Taj se po­da­tak iz­no­si u iz­ve­šta­ju o sta­nju ži­vot­ne sre­di­ne za 2012, ko­ji je Vla­da Sr­bi­je usvo­ji­la 20. de­cem­bra pro­šle go­di­ne. 

Si­ste­mi za pre­či­šća­va­nje u srp­skim vo­do­vo­di­ma opre­mlje­ni su teh­no­lo­gi­jom ko­ja mo­že da fil­tri­ra te­ške me­ta­le po­put kad­mi­ju­ma i ži­ve pre ne­go što vo­da stig­ne u do­ma­ćin­stva. 

Te go­di­ne je tri pu­ta vi­še kad­mi­ju­ma od do­zvo­lje­ne vred­no­sti pro­na­đe­no i u je­ze­ru Gr­li­šte, iz ko­jeg se vo­dom snab­de­va Za­je­čar. Zbog to­ga se u iz­ve­šta­ju Agen­ci­je za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne za­klju­ču­je da je u tim aku­mu­la­ci­ja­ma kva­li­tet vo­de znat­no is­pod stan­dar­da. 

– Po­ten­ci­jal­no tok­sič­ni ele­men­ti u vi­so­kim kon­cen­tra­ci­ja­ma akut­no su štet­ni za lju­de, ali i ni­že kon­cen­tra­ci­je to­kom du­gog pe­ri­o­da hro­nič­nog iz­la­ga­nja mo­gu ima­ti pri­ta­je­ne efek­te – pi­še u iz­ve­šta­ju.

U tom do­ku­men­tu se po­tom na­bra­ja­ju mo­gu­ći hro­nič­ni efek­ti po zdra­vlje. Za kad­mi­jum se na­vo­di da ošte­ću­je plu­ća, bu­bre­ge, ko­sti i he­ma­to­pat­ski si­stem i da je nje­go­va kan­ce­ro­ge­nost po­tvr­đe­na na ži­vo­ti­nja­ma. Ži­va du­go­roč­no ošte­ću­je mo­zak, plu­ća, bu­bre­ge i fe­tu­se a stva­ra i ne­u­ro­lo­ške po­re­me­ća­je.

Sre­ćom, ta dva me­ta­la se ni­su za­dr­ža­la u Vrut­ci­ma. Pre­ma po­da­ci­ma iz po­sled­njeg is­pi­ti­va­nja, ko­ji još ni­su ob­ja­vlje­ni, ži­ve i kad­mi­ju­ma u toj aku­mu­la­ci­ji vi­še ne­ma u po­vi­še­nim kon­cen­tra­ci­ja­ma, ka­žu u Agen­ci­ji za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne, usta­no­vi ko­ja je sa­sta­vi­la iz­ve­štaj za 2012. go­di­nu. 

– Ne­sta­nak kad­mi­ju­ma i ži­ve iz Vru­ta­ka bi mo­gao da upu­ću­je na to da je 2012. po­sre­di bi­lo akut­no za­ga­đe­nje. To­me pro­tiv­re­či što in­du­stri­je oko je­ze­ra ne­ma. Kad­mi­jum i ži­va bi mo­gli da po­ti­ču i iz he­mi­ka­li­ja ko­je se ko­ri­ste na okol­nom po­ljo­pri­vred­nom ze­mlji­štu. Ako je ta­ko, je­ze­ro je mo­glo vre­me­nom sa­mo da se pre­či­sti, što bi ob­ja­sni­lo po­sled­nje re­zul­ta­te, pre­ma ko­ji­ma vi­še ne­ma pre­ko­mer­nih ni­voa – na­vo­de u agen­ci­ji.

Ko­ji god da je bio uzrok za­ga­đe­nja iz 2012, agen­ci­ja ni­je nad­le­žna da tra­ži kriv­ca, do­da­ju u toj usta­no­vi. Nji­ho­vo je da ot­kri­ju pro­blem, po­tom stvar pre­u­zi­ma­ju in­spek­to­ri mi­ni­star­sta­va po­ljo­pri­vre­de i ži­vot­ne sre­di­ne.

Ako po­sled­nji pri­ku­plje­ni po­da­ci umi­ru­ju, ni­ma­lo spo­koj­ni ne mo­že­mo bi­ti u po­gle­du to­ga što agen­ci­ja sva­ke go­di­ne ima lju­di, opre­me i nov­ca do­volj­no za is­pi­ti­va­nje sve­ga ne­ko­li­ko aku­mu­la­ci­ja i je­ze­ra iz ko­jih se is­pum­pa­va vo­da za pi­će. Još vi­še za­bri­nja­va­ju re­zul­ta­ti „slu­čaj­nog uzor­ka” iz 2012. go­di­ne – na obe is­pi­ta­ne lo­ka­ci­je na­đen je vi­šak te­ških me­ta­la. To ni­ko­me ni­je do­ja­vlje­no pre ne­go što je iz­ve­štaj sa­sta­vljen. Zbog ne­do­stat­ka ka­pa­ci­te­ta, ob­ja­šnja­va­ju u Agen­ci­ji za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne, pro­tek­nu me­se­ci pre ne­go što uzo­rak sa te­re­na uop­šte bu­de ob­ra­đen. U Di­rek­ci­ji za vo­de i „Sr­bi­ja­vo­da­ma” ka­žu da za na­la­ze iz 2012. go­di­ne još ni­su ni ču­li i do­da­ju da je odr­ža­va­nje kva­li­te­ta vo­de u aku­mu­la­ci­ja­ma du­žnost lo­kal­nog vo­do­vo­da.

Čud­no de­lu­je, ba­rem la­i­ku, i to što je na­kon re­zul­ta­ta u Vrut­ci­ma iz 2012. go­di­ne pro­ce­nje­no da sta­nje ni­je za­bri­nja­va­ju­će, ta­ko da ta aku­mu­la­ci­ja ni­je la­ni ni bi­la ob­u­hva­će­na re­dov­nim is­pi­ti­va­nji­ma. Ume­sto u njoj, pro­ve­ra­vao se kva­li­tet vo­de na dru­gim lo­ka­ci­ja­ma. Bu­du­ći da ne­ma do­volj­no sred­sta­va da po­kri­je sva je­ze­ra za vo­do­snab­de­va­nje, Agen­ci­ja za za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne sva­ke go­di­ne bi­ra dru­ge lo­ka­ci­je za nad­zor, ka­ko bi ste­kla sli­ku o što vi­še me­sta. Na isto je­ze­ro se ide dve go­di­ne za­re­dom je­di­no ako se pro­ce­ni da je nje­go­vo sta­nje raz­log za bri­gu – Vrut­ci, me­đu­tim, ni­su bi­li do­volj­no alar­mant­ni.

V. V.

objavljeno: 09.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.