Pesme za decu i Beba ajkula“: Najgledajniji video svih vremena na Jutjubu

Izvor: B92, 02.Nov.2020, 21:33

Pesme za decu i "Beba ajkula“: Najgledajniji video svih vremena na Jutjubu

Dečja pesma prestigla je latino pop hit "Despacito“ i postala najgledaniji video svih vremena na ovoj platformi.

"Beba ajkula", izuzetno zarazna dečja pesmica koju je snimila južnokorejska kompanija Pinkfong, postala je najgledaniji video svih vremena na Jutjubu.

Pesma je sada puštena 7,04 milijarde puta, pretekavši prethodnog rekordera, pesmu Despacito latino-pop hita pevača Luisa Fonsija.

Ukoliko bi se puštala iznova bez prekida, to bi značilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se "Beba ajkula" neprekidno strimuje 30.187 godina.

Izgleda da je Pinkfong samo od Jutjub strimova zaradio oko 5,2 miliona dolara.

Međutim, matičnu kompaniju Pinkfonga SmartStadi prošle godine je tužio dečji tekstopisac Džonatan Rajt, koji je 2011. snimio sličan aranžman pesme i tvrdi da je vlasnik autorskih prava nad tom interpretacijom.

Firma SmartStadi je odgovorila da je njihova verzija "zasnovana na tradicionalnom singlu koji je prešao u javno vlasništvo".

Ovaj slučaj još uvek razmatra Korejska komisija za autorska prava.

Prošlog meseca pesma je bila u centru još jednog spora, kada su trojica radnika u zatvoru u Oklahomi optuženi da su je koristili za kažnjavanje zatvorenika.

Prema sudskim dokumentima, pet zatvorenika je vezano lisicama uza zid i prisiljeno da stoje dva sata dok su neprekidno slušali "Bebu ajkulu".

Izlaganje pesmi stvorilo je "neprimeren emocionalni stres na zatvorenike koji su najverovatnije već patili", rekao je okružni tužilac Dejvid Prater.

Ali pesma je upotrebljena i u pozitivne svrhe.

Kada se Elian Džabur neočekivano našla usred antivladinih protesta u Libanu prošlog oktobra, zabrinula se da će metež uplašiti njenog petnaestomesečnog sina, koji se upravo probudio iz dremke na suvozačkom sedištu automobila.

Umesto toga, demonstranti su kružili oko njenog automobila i pevali "Bebu ajkulu" kako bi pomogli da se dete smiri.

Snimak tog događaja u Bejrutu - sa Robinom koji gleda razrogačenih očiju u ljude koji pevaju i plešu - postao je viralan, predstavljajući simbol nade uoči protesta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.